Борисов с подарък за Европа

11:21, 09 май 20 / Политика 25 3757 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Днес е Денят на Европа, в който може само да сме горди, че сме част от най-демократичния съюз на планетата. Днес подаряваме на Европа нашия девиз „Съединението прави силата“, защото трябва да излезем от кризата заедно и по-силни. Това написа българският премиер Бойко Борисов във Facebook по повод Деня на Европа.
 
 
В пожеланието си по повод празника Борисов отбеляза, че България не е само консуматор на привилегии и еврофондове - ние пазим външната граница на Европейския съюз, участваме във вземането на решения за общата сигурност и просперитет на нашия континент. 
 
"Отбелязвайки и годишнината от Победата над нацизма, си спомняме с признателност за милионите воини и участници в съпротивителното движение в Европа, дали живота си, за да спасят човечеството от ужасите на лагерите на смъртта и газовите камери. Нека помним жертвите на тази война и уроците на историята. В мрачните години на Втората световна война Лондон, Москва и Вашингтон и техните съюзници заедно побеждават нацистката армия. Това е пример за солидарност, от която нашият свят се нуждае и днес", написа още Борисов.
 
 
 
 
Българският премиер участва в специалното видеопослание на лидерите на Европейския съюз по случай 9 май.

„Европа, най-доброто място за живеене, най-много демокрация, най-много солидарност, най-много права на хората“. Така премиерът на България описа Европа днес във видеоматериала на държавните и правителствените ръководители с поздравление за всички европейски граждани навръх специалния ден, когато се отдава почит на мира и единството на континента.

В обръщението си за празника министър-председателят Борисов призова европейските си колеги да направят всичко възможно след пандемията от COVID-19 отново да бъдем такива, каквито бяхме – солидарни, силни, проспериращи.

Снимка: CanStockPhoto

Председателят на парламента Цвета Караянчева призова да вярваме, че Европа ще излезе от днешната криза по-силна, по-мъдра и по-солидарна.

"Ако последните стотина години са ни научили на нещо, то е че смутните времена са идеална почва за избуяването на национализъм, популизъм, реваншизъм. И днес виждаме как тези грозни вируси пробват да надигат глава, как пълзят конспиративните теории в опити да се настройват европейски нации една срещу друга.
И ако позволим националният егоизъм да засенчи европейската солидарност, ако позволим самозатварянето да се превърне в норма занапред, тези вируси ще се превърнат в още по-страшна заплаха от глобалната пандемия и още по-често ще чуваме думите „за първи път от 75 години насам“.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама