Поздрав от посланиците: "Съединението прави силата" на 23 езика

12:17, 09 май 20 25 2049 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Посланиците на държавите-членки на Европейския съюз у нас отправиха съвместно послание към българския народ.

Борисов с подарък за Европа

По случай Деня на Европа посланиците на държавите-членки на Европейския съюз, акредитирани в България, създадоха специално видео, за да отправят съвместно послание към българския народ. Във време, когато целият свят е изправен пред най-голямото предизвикателство от Втората световна война насам, общото послание подчертава същността на Европейския съюз - мир, свобода и солидарност.

Румен Радев: Кризата може да се обърне и в политическа, да търсим обединение

Видеозаписът започва с думите на външния министър Екатерина Захариева: "Съединението прави силата. Честит ден на Европа!".

На този ден през 1950 година тогавашният френски министър Робер Шуман произнесе реч в Париж. В тази реч за първи път е споделена идеята за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, сътрудничество, което завинаги ще сложи край на конфликтите на стария континент, опустошен след две световни войни.

Тогава Шуман говори за институция, която да обедини търговията с въглища и стомана. Години по-късно идеята е реалност и се създава европейската икономическа общност, която по-късно става ЕС. 70 години след историческата декларация на Шуман в Европа цари мир, но мирът, свободата и солидарността са в основата на посланието на европейските посланици към българския народ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама