След 13 май мерките ще зависят от медицинските резултати

10:59, 10 май 20 25 2621 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с Министерския съвет и Националния оперативен щаб. Така пред БНР министърът на здравеопазването Кирил Ананиев оправда липсата си на притеснение от това, че новият законопроект ще му вмени повече власт.

Ето кои мерки остават след извънредното положение... и очаквайте още

Той очерта два варианта за окончателно приемане на законопроекта, който трябва да действа след 13 май, давайки възможност за въвеждане на противоепидемични мерки за "извънредно санитарно положение". 

Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се променя философията на записаното в частта на здравеопазването, а да се прецизират само някои тълкувания и дефиниции, за да няма противоречие в тълкуванието. Според втората хипотеза – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се приеме вземането на решение за въвеждане на извънредна епидемична обстановка да става от парламента след внесено предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор“.

Министър Ананиев подчерта, че критериите за налагането или за отменянето на мерки ще зависят от медицинските резултати и от статистическите данни.

За министъра един от основните въпроси, който все още остава без консенсус, е кога да бъдат отворени детските градини и яслите. „До две седмици ще видим резултатите в страните, които отпуснаха тези мерки и на тази база, както и на наши анализи, ще вземем своето решение“. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама