Слънцето помага срещу Cоvid-19

15:21, 10 май 20 25 2890 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Учени от Северозападния университет в Илинойс, (САЩ) са открили пряка връзка между високата смъртност от коронавирусa и дефицита на витамин D.

Анализът на статистиката от различни болници на няколко континента показала, че пациенти от страни с висока смъртност от COVID-19 - например Италия, Испания и Великобритания, са имали ниски нива на съдържание на витамина в тялото си в сравнение с пациенти от страни, по-слабо засегнати от пандемията, пише БГНЕС.

Проучването подкрепя по-ранни изследвания на учени от болницата Queen Elizabeth Foundation и от университета в Източна Англия. Техните наблюдения се основават на сравнение на средните нива на витамин D в кръвта при жители на двадесет европейски страни.

Авторите на новата научна разработка са сигурни, че разликата в смъртността не се обяснява с качеството на здравната система, възрастовия състав на населението или обема на тестовете за COVID-19. Според лидера на научната група - професорът по биоинженерство Вадим Бекман, Северна Италия е сред лидерите по качество на медицината, но все още има повече смъртни случаи от коронавирус, отколкото в други региони и страни.

Снимка: CanstockPhoto

Изследователите предполагат, че възпалителният процес се ускорява поради „цитокиновата буря“ - свръхреакция на имунната система към дразнител. "Цитокинова буря" може да унищожи белите дробове, както и да провокира остър респираторен синдром и смърт при пациенти. Това е внезапен отговор на имунната система към дразнител като вируса, а не увреждане на белите дробове от самия вирус, което в повечето случаи може да причини смърт при пациенти с коронавирус “, съобщават още изследователите.

Витамин D не само укрепва имунната система, но и я контролира, като не позволява тя да стане хиперактивна, което е опасно за организма. Според изследването контролирането на нивата на витамин D при пациенти би намалило смъртността от коронавирус наполовина. Тази мярка не е подходяща за предотвратяване на инфекция, но може да бъде полезна, когато е необходимо да се намали рискът от усложнения и да се предотврати смърт при вече заразени пациенти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама