Ген. Мутафчийски: Невинаги се съгласявам с премиера

19:22, 10 май 20 25 3794 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Отварянето на детските градини в момента е опасно действие. Трявба да изчакаме и да видим какъв е резултатът от разхлабването на мерките. Това заяви пред bTV председателят на Националният оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че заразяването с коронавирус у нас е с изразена тенденция – то става във формата на клъстери и има ясно проследима линия откъде е дошла заразата. „Покрай Великден имаме ясен и проследим пик. След това, също по закономерност, след една седмица имахме пик и в починалите пациенти. Прогнозата се сбъдна, но в ниски граници. Това е добре“, уточни ген. Мутафчийски.

Според него страната ни не може да поставя критерии като в Германия за затягането на мерките. Той беше категоричен, че здравната ни система не може да издържи, ако на ден има регистрирани по нови 300 случая.

„Не само бройката на болните трябва да се гледа. Важен е и капациетът на болниците. Имаме ръст в броя на настанените в болница и в интензивни отделения“, допълни той.

Снимка: БГНЕС

На въпрос защо слуша Бойко Борисов Мутафчийски отговори: "Премиерът е човек с много силен характер, но мисля, че се убеди, че и аз съм със силен характер. Моите колеги в щаба са професионалисти, аз единствено не съм в тази област. Но моите задачи в последните години са в организацията на военното здравеопазване. Едно нещо с което не съм бил съгласен с него е отварянето на заведенията и това не стана. Също и с детските градини - докато нямаме опит да не отваряме, той обяви публично, че това е нашето мнение. Невинаги се съгласявам с г-н Борисов“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама