Кабинетът да обявява извънредна епидемична обстановка е нарушение на Конституцията

13:31, 11 май 20 / Политика 25 3219 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Министерският съвет няма правомощия по Конституция да обявява извънредна епидемична обстановка. Това подчерта пред БНР проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право.

Конституцията постановява, че ограничаване на основните права може да стане само със закон за определено време и то при извънредно положение. Въвеждането на извънредно положение е по предложение на Министерския съвет, но актът е в Народното събрание“, обясни той.

Какво предлагат партиите за борба с кризата

Когато става въпрос за извънредна епидемиологична обстановка, мерките трябва да бъдат предвидени в Закона за здравето, но това не променя същността на извънредността на ситуацията“, коментира Пламен Киров.

Той посочи, че в законопроекта, който ще се гласува окончателно утре, повече от 80% от текстовете засягат преодоляване на последиците от епидемията от коронавируса. Нормално беше да се предвидят тези здравни мерки в Закона за здравето и да се приеме специален закон, който да уреди всички мерки, които държавата и обществото предприемат, за да бъдат преодолени последиците от заразата. Сега се предлага едно реанимиране на закона за извънредното положение и му даваме по-дълъг живот“.

По думите на проф. Киров, ако президентът наложи вето, ще се образува вакуум, но мнозинството в парламента ще преодолее ветото

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама