ВАС отмени две дисциплинарни наказания на Методи Лалов

15:16, 11 май 20 25 1718 Шрифт:
Редактор:

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решения на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с които на Методи Лалов в качеството му на съдия в Софийски районен съд, са наложени две дисциплинарни наказания „забележка“, съобщават от ВАС.

Решението по административното дело подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред петчленен състав на ВАС.

Върховните съдии от тричленния състав се мотивират, че оспорените решения са приети при съществени нарушения на административнопроизводствените правила, които са повлияли върху материалноправната им законосъобразност и са причинили несъответствие с целта на носената от магистратите дисциплинарна отговорност.

За да се осигури отчетността и независимостта на съдебната власт в полза на обществото и гражданите, дисциплинарната отговорност на магистрата следва да бъде ангажирана при спазване на административнопроцесуалните правила, гарантиращи пълна прозрачност, обективност и справедливост на дисциплинарния процес.

ВАС окончателно отстрани дисциплинарно съдия Румяна Ченалова

В разглеждания случай са образувани две дисциплинарни производства срещу един съдия, но по предложения на различни вносители – Инспектората и и.ф. административен ръководител – председател на СРС, и за действия и бездействия с различна правна квалификация като дисциплинарни нарушения, за които се следват отделни наказания.

Обединяването на две дисциплинарни производства за различни дисциплинарни нарушения е в нарушение на изискването за независимост при събирането на доказателства, изясняването на фактите и осигуряване правото на защита по всяко от двете дисциплинарни производства.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама