И без извънредно положение: изолация, карантина и мерки от здравния министър

21:15, 12 май 20 / Политика 25 11228 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

И след края на извънредното положение заразените с коронавирус задължително ще бъдат изолирани, а контактните им лица- под карантина. Чужденци, които влизат в България, също ще бъдат под карантина.

След 13 май извънредна епидемична обстановка ще обявява Министерски съвет, а не здравният министър. Той само ще дава предложение на кабинета, ако  прецени, че има опасност за живота и здравето на хората. Извънредна обстановка ще може да се обявява и при малко регистрирани случаи. Кирил Ананиев запазва правомощията си да въвежда мерки. 

И още. До 13 юли частните съдебни изпълнители няма да работят, няма да се налагат запори на банкови сметки на общини, няма да се начисляват лихви и неустойки по кредити. Неплатеният отпуск до 60 дни през тази година ще се зачита за трудов и осигурителен стаж. Мярката „60/40“ остава да действа. 6 месеца след края на извънредното положение Агенцията по заетостта ще превежда по 290 лева на хора, определени по критерии на Министерски съвет.

Източник: Алфа Рисърч

Кабинетът да обявява извънредна епидемична обстановка е нарушение на Конституцията

Разширяването на отговорността на изпълнителната власт не мисля, че нарушава Конституцията по какъвто и да е начин“, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов по повод критиките на левицата, че обявяването на извънредна епидемична обстановка от Министерски съвет нарушава основния закон на страната. Той се обърна към БСП с думите: „Няма да се спре да се говори по темата. Следя всичките ви сателитни говорители“.

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и БСП влязоха в спор опасен ли е COVID- 19. Според социалистите не става въпрос за особено опасна инфекция и смъртността не е значима. Те са на мнение, че „инфекцията е издигната на пиадестал“, който не заслужава. От ГЕРБ коментираха, че няма как да се отрича инфекция, засегнала целия свят.

Източник: Алфа Рисърч

Гласуването на промените в Закона за здравето продължи над 8 часа.На предишните извънредни заседания депутатите гласуваха на две групи, което значително забавяше процеса. Сега гласуваха по обичайния начин. На 14 май парламентът се връща към нормален ритъм на работа.

Какво предлагат партиите за борба с кризата

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама