Теорията за произхода на Луната е под съмнение

09:20, 12 май 20 / Култура 25 2177 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Японски учени стигнаха до заключението, че Луната вероятно се е формирала не в следствие на сблъсък между ранната Земя и огромно космическо тяло, а по друг начин, който тепърва ще се разяснява. Данните бяха публикувана в списание „Science Advances”, предава Дир.

Азиатските експерти стигнали до извода, след анализирането на данни от космическия апарат „Кагуя“, който бе на изследователска мисия в орбита около естествения земен спътник в продължение на година и половина.

Теорията за „суха“ Луна, която се базира върху вярването, че възникването на Луната е в резултат на сблъсък между младата Земя и голямо космическо тяло, трябва да бъде преразгледана, смятат авторите на научното изследване.

Според традиционното схващане вследствие на сблъсъка почти всички летливи вещества са се изпарили от лунната повърхност под въздействието на високите температури, в това число и въглеродът.

Направеният анализ обаче е показал, че Луната излъчва мощни потоци от въглеродни йони и други елементи - откритие, което не се вписва в популярната теория за произхода й.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама