От Huawei разработват автомобилна 5G екосистема

10:04, 12 май 20 / Култура 25 2181 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

От китайската компания Huawei, която е доставчик на оборудване за новото 5-то поколение клетъчна връзка (5G), засилват присъствието си в индустрията на автомобилите. Компанията е подписала споразумение с 18 фирми от технологичния сектор за създаване на „5G автомобилна екосистема“, съобщи Дир.

5G мрежата – Приятел или враг на човечеството

Очакванията са новата инициатива да ускори въвеждането и разпространението на 5G технологии в автомобилната индустрия по света. Досега компаниите, привлечени за сътрудничество с Huawei, са предимно от китайския пазар. Сред фирмите са FAW, Changan, Dongfeng, SAIC, GAC, BAIC, BYD, Great Wall, Chery, JAC и др.

Към момента в новосъздадения съюз не членуват европейски компании, но това не означава, че те няма да участват в създаването на новата система. Евентуално сътрудничество би било възможно индиректно, чрез съвместните предприятия с китайски партньори, каквито имат почти всички европейски и американски автомобилни компании.

Очаква се 5G технологията да даде нов тласък в развитието на мрежовата и пътната инфраструктура, както и на системите за автопилот и автономни превозни средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама