89 заразени и 5 починали с коронавирус в домовете за възрастни

10:13, 12 май 20 25 2450 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

89 души са заразени с коронавирус у нас в домовете за възрастни хора. 5 от тях са починали. Това обяви пред БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Продължава масовото тестване в институциите за настаняване и социални услуги.

Трябва да бъдат направени 28 000 теста - 15 000 са настанените в домовете, 11 000 души са персонал. За момента в област Видин се наблюдава концентрация на заболели. В Ловеч, Монтана и Велико Търново няма заразени.

Вече последно: гласуват мерките след 13 май

Намалява броят на хората, които са се регистрирали като безработни. Техният брой средно е около 3 000 на ден. Около 1 300 се регистрират като безработни заради кризата с коронавируса. Завърналите се от чужбина безработни са около 2 500 души, но част от тях са се върнали само за периода на кризата.

По отношение на мярката 60/40 Сачева обясни, че тя ще бъде оценявана по броя на работните места, които ще бъдат запазени. Към момента 172 000 работни места ще бъдат запазени благодарение на тази мярка. 

Снимка: БГНЕС

Средствата по мярката ще се изплащат поетапно. Кандидатстването по нея е до 30 юни, а последните плащания ще бъдат на 30 юли. Досега са изплатени обезщетения, които са за първите две седмици на март. Води се дискусия схемата да продължи да действа и след 30 юни. До този момент има единични сигнали, че не са изплатени възнагражденията в пълния размер.

Васил Велев: Под 1% от фирмите са се възползвали от мярката 60/40

Министърът коментира и т.нар "карантинен отпуск" - предложение, свързано с това, че училищата и детските градини не работят. „Факт е, че родителите трябва да получат компенсация, да бъдат подкрепени в този момент“, каза Сачева. Направени са две предложения. Първото е еднократната помощ от 375 лева, а в Народното събрание ще се гледа още 30 дни неплатен отпуск да се признават и за трудов и за осигурителен стаж.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама