Защо се разтече битум по столични улици?

14:00, 12 май 20 / София 25 3793 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Независима лаборатория ще изследва разтопения битум в района на „Хаджи Димитър“ и „Подуяне“. Предстои да се вземат проби. Анализът трябва да покаже дали използваният материал за битумната паста е отговарял на изискванията, съобщиха за TOPNOVINI.BG от Столична община.

Основните улици в район „Подуяне“ са почистени и обработени с пясък. От общината наблюдават района дали няма да има разтопени участъци и в по-късните часове на деня.

Вчера по обяд асфалтът по ключовия булевард „Дондуков“ буквално се разтече. Преминаването на пешеходците беше затруднено, а автомобилите и градският транспорт успяха да разнесат течността чак до Софийския университет. Същият проблем възникна в "Хаджи Димитър" и "Сухата река".

Снимки: БГНЕС

Въпросният битум е положен през есента по пукнатините на асфалтовата настилка. Йорданка Фандъкова обясни, че това е технология, която от години се прилага в София – по този начин преди зимата се запечатва настилката, което предотвратява влизане на вода и разрушаване на асфалта. Като най-вероятна причина за неблагоприятния ефект тя изтъкна грешна технология при приготвянето на материала.

Между 1 500 и 4 900 лева ще бъде глобата за фирмата-изпълнител. До този момент проблем с битума е настилките е открит на 12 улици. За изпълнение на проекта от компанията са получили близо 3 000 лева.

Затвориха улици в София заради разтопен битум, Фандъкова обеща санкция за фирмата изпълнител

Шофьорите също могат да искат обезщетение за повредите на автомобилите си. Това ще става след като извадят протокол за щетите от застраховател, който ще бъде предявен на фирмата.

От компанията увериха, че ще поемат разходите за повторния ремонт. Проверка на обновените участъци е правена, но във време, в което температурите били по-ниски и съответно не са били констатирани нередности. От общината досега са нямали проблем с въпросния изпълнител. Фирмата поддържа доста пътни артерии в столицата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама