Жителите на „Изгрев“ са притеснени от презастрояването и липсата на зеленина

10:00, 13 май 20 / София 25 4531 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

TOPNOVINI.BG представя поредица от интервюта с районните кметове на Столична община. В тях разглеждаме проблемите на гражданите в кварталите и техните решения. Тази седмица разговаряме с кмета на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев.

Кои са най-големите проблеми на район „Изгрев“?

Район „Изгрев“ е едно от най-желаните места за живеене в столицата. Основният проблем тук е, че хората се притесняват от презастрояването и заплахата новите строежи да ги лишат от зеленината – с Ловния парк и Борисовата градина „Изгрев“ е един от най-зелените места в София.

Приоритетът ми е да спра строителството в междублоковите пространства. Една от първите ми стъпки беше да спра застрояването в зелената площ при бл. 56 в „Дианабад“ – местните познават мястото като „горичката“. Сега мястото ще бъде отредено за озеленяване. Не допуснахме и застрояване на зелените площи около дипломатическите блокове на улица „Ф. Ж. Кюри“, както и на улица „Латинка“ в „Изток“.

Снимка: Район "Изгрев"

В края на миналата година планирахте инициирането на местен референдум, с който да се наложи мораториум върху строителството. Докъде стигнахте в тази посока?

Важно е да кажем, че вече изтече мораториумът, който Бойко Борисов наложи като кмет на строителството в междублокови пространства. Това отваря вратата за възможности отново да започне активно застрояване. „Изгрев“ е много атрактивен район и строителите имат силен интерес. Не бива обаче да се допуска „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“ да се превърнат в строителни площадки. Аз живея тук от раждането си и твърдо мога да кажа, че усещам настроението на хората – те не искат това. Виждам решението през местен референдум. Юристите работят активно по темата. За да бъде позволен обаче той трябва да мине през одобрението на Столичния общински съвет – надявам се общинарите да осъзнаят необходимостта от това.

В района се обсъжда въвеждане на платено паркиране. Текат ли обществени обсъждания и кога ще бъде въведена зелената зона?

Паркирането е един от големите въпроси не само пред нашия район, но пред цялата столица. През февруари проведохме обществено обсъждане на идеята за въвеждане на зелена зона в района и там присъстваха близо 200 души. В крайна сметка едно такова решение ще засегне най-вече жителите на „Изгрев“ и именно те трябва да бъдат чути. Мненията по темата са силно полярни, показва го и анкетата, която пуснах във Facebook. За това и ние с администрацията внимателно ще обмислим следващите стъпки.

Има ли място за изграждане на паркинги?

Усилено работим в тази посока и първите резултати вече са факт. Приключи работата по изграждането на паркинг между бл. 53 и бл. 54 в „Дианабад“. След като отмине извънредното положение, ще започнем работа по изграждането на още три нови паркинга.

Още пред февруари завърши изграждането на джоб за паркиране пред бл. 11 в ж.к. „Дианабад“ – това се случи заедно с ремонт на тротоара.

Снимка: Район "Изгрев"

Има ли недостиг на детски градини в района? Предвижда ли се строителство на нови сгради?

Строителството на детска градина е мой приоритет. Опонентите ми дълго твърдяха, че това няма как да се случи, но сбъркаха. Район „Изгрев“ поиска и получи от Министерството на транспорта имоти на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Те са подходящи за изграждането на новата детска градина и се намират в част от района, в който такава в момента няма. Планирано e капацитетът на градината да бъде 300 места.

В момента тече ремонт и на детска градина „Радецки“ в „Дианабад“. Дейностите вървят добре – дори в началото на седмицата с ресорния заместник-кмет направихме проверка на място. Напълно възможно е да приключим с проекта дори предварително. В ход е проектирането на ново крило на „Радецки“- така ще могат да се открият още 6 нови групи с общ капацитет 150 деца.

Преди дни отказахте разрешително за строеж на жилищна кооперация в "Дианабад". Каква е причината?

Причината е мястото, на което трябва да бъде построена сградата. Идеята е тя да изникне там, където река Новачица влиза под земята. Това е неприемливо и крие много рискове напред във времето. Строителство върху речни корита се изпълнява трудно, често се случват и инциденти, затова не смятам, че трябва да поемаме излишни рискове.

Собствениците на имоти имат права, но не трябва ли да помислим и за правата и сигурността на хората, които ще се нанесат в тази сграда? Изпратил съм преписката до главния архитект на София Здравко Здравков. Той има последната дума.

Снимка: Район "Изгрев"

В началото на годината Столична община обеща 10 млн. лева за районните кметове за финансиране на проекти. Подготвяте ли проект за кандидатстване?

Работим в тясно сътрудничество със Столична община, като се стремим да поддържаме общата ни визия за развитие на градската среда. Базирайки се на разбирането, че всичко е въпрос на възможности, реалност и приоритети, считам, че нашият район участва равностойно с другите софийски райони в реализацията на средствата по всички отворени програми, касаещи цялата палитра от общински дейности в град София.

Интервю с районен кмет на "Витоша": Княжевският лифт ще бъде възстановен

Интервю с районен кмет на "Слатина": За половината деца в района няма места в детските градини

Интервю с районен кмет на "Сердика": Ново събаряне на незаконни постройки предстои в кв. „Орландовци“

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама