TOPNOVINI.BG, Ути Бъчваров и BOLGARE се включихме в инициативата за подкрепа на българските производители.
В поредица от видеа ви предоставяме няколко вкусни рецепти, които да приготвите за вашите близки.
Една от любимите храни на малки и големи е именно бургерът.
Ще ви представим една рецепта, която няма да направите само веднъж. Как да я приготвите вижте във видеото:
Необходими продукти:
1 пухкава кръгла питка или хляб с диаметър 20 см
800 г свинско контрафиле (по възможност със сланинката и кожичката)
3 глави кромид лук
2 домата
1 връзка магданоз
100 г кашкавал
Започваме със свинското: идеята е да отделим сравнително сухото контрафиле, рибицата на прасето, от сланинката и кожичката, които са над него, защото…ще ги готвим отделно. С остър нож отделете двете групи - контрафилето във вид на вретено, а сланинката като лист хартия.
Месото е хубаво да го мариноватe с малко сол, захар, черен пипер и зехтин. И след това да го набодете по дължина на метален шиш. Ако нямате контрафиле, може да използвате и бонфиле, но…
Сланинката е задължителна. По принцип може да използвате и осолена, но аз тук ще ви покажа една бърза техника за правене на малосолна.
С остър нож направете във вид на едносантиметрова баклава тънки прорези и от двете страни на сланинката. Малко сол и микс сухи подправки - чубрица, сминдух, босилек, естрагон, каквото имате под ръка. Добре е сланинката да си почине десетина минутки. След това…
Печете на скара, най-добре с дървени въглища. Печем ги отделно, така че месото на шиша да е с хубава коричка - добро опечено отвън и бледорозово в сърцевината. Внимавайте да не го пресготвите, защото е много чувствително и ще стане сухо и тричаво. Сланинката най-добре да я пъхнете в сандвич скара и да я доведете до хрускаво, хрупкаво, цвърчащо състояние.
Когато сметнете, че шишът е почти готов, го извадете и го завийте в алуминиево фолио, да отдъхне за 3-4 минути. А сланинката нарежете на малки хрупки, пръжки, и метнете в един тиган да се довърши със ситно нарязан лук.
Режете месото на тънки ивици, разбърквате го с цвърчащата сланина, добавяте ситно нарязан магданоз, нарязани ситно пресни домати, сервирате буквално в отрязания през половината хляб, а може и да издълбаете неговата вътрешност, и отгоре - български кашкавал.
Естествено, едно такова пиршество не може да завърши и без бутлитка българско вино. Наздраве за всичко българско с BOLGARE.
Още вкусни рецепти:
Добави коментар