#Даподкрепим българското с Ути и BOLGARE - свински шиш бургер

14:30, 13 май 20 25 3718 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

TOPNOVINI.BG, Ути Бъчваров и BOLGARE се включихме в инициативата за подкрепа на българските производители.

В поредица от видеа ви предоставяме няколко вкусни рецепти, които да приготвите за вашите близки.

Една от любимите храни на малки и големи е именно бургерът.

Ще ви представим една рецепта, която няма да направите само веднъж. Как да я приготвите вижте във видеото:

Необходими продукти:

1 пухкава кръгла питка или хляб с диаметър 20 см

800 г свинско контрафиле (по възможност със сланинката и кожичката)

3 глави кромид лук

2 домата

1 връзка магданоз

100 г кашкавал

 

Започваме със свинското: идеята е да отделим сравнително сухото контрафиле, рибицата на прасето, от сланинката и кожичката, които са над него, защото…ще ги готвим отделно. С остър нож отделете двете групи - контрафилето във вид на вретено,  а сланинката като лист хартия. 

Месото е хубаво да го мариноватe с малко сол, захар, черен пипер и зехтин. И след това да го набодете по дължина на метален шиш. Ако нямате контрафиле, може да използвате и бонфиле, но…

Сланинката е задължителна. По принцип може да използвате и осолена, но аз тук ще ви покажа една бърза техника за правене на малосолна. 

С остър нож направете във вид на едносантиметрова баклава тънки прорези и от двете страни на сланинката. Малко сол и микс сухи подправки - чубрица, сминдух, босилек, естрагон, каквото имате под ръка. Добре е сланинката да си почине десетина минутки. След това…

Печете на скара, най-добре с дървени въглища. Печем ги отделно, така че месото на шиша да е с хубава коричка - добро опечено отвън и бледорозово в сърцевината. Внимавайте да не го пресготвите, защото е много чувствително и ще стане сухо и тричаво. Сланинката най-добре да я пъхнете в сандвич скара и да я доведете до хрускаво, хрупкаво, цвърчащо състояние. 

Когато сметнете, че шишът е почти готов, го извадете и го завийте в алуминиево фолио, да отдъхне за 3-4 минути. А сланинката нарежете на малки хрупки, пръжки, и метнете в един тиган да се довърши със ситно нарязан лук. 

Режете месото на тънки ивици, разбърквате го с цвърчащата сланина, добавяте ситно нарязан магданоз, нарязани ситно пресни домати, сервирате буквално в отрязания през половината хляб, а може и да издълбаете неговата вътрешност, и отгоре - български кашкавал. 

Естествено, едно такова пиршество не може да завърши и без бутлитка българско вино. Наздраве за всичко българско с BOLGARE.

 

 

Още вкусни рецепти:

#Даподкрепим българското с Ути и BOLGARE - шарено свинско месо на шиш
#Даподкрепим българското с Ути и BOLGARE - рецепта за агнешко бутче
#Даподкрепим българското с Ути и BOLGARE
#Даподкрепим българското с Ути и BOLGARE - пухкава гергьовска баница с пресен лук

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама