Работещите в НСО ще може да са по-ниски и с белези на видими места

15:44, 13 май 20 25 1881 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Служителите в националната служба за охрана вече ще могат да бъдат по-ниски, а наличието на белези по видимите части на тялото няма да бъде пречка за приема им. Това ще стане факт, ако бъдат приети предложените от военния министър Красимир Каракачанов промени в Наредбата за военномедицинската експертиза, предаде Дневник.

Текстовете са внесени за обсъждане на портала за обществени консултации на правителството. Предложението е мъжете в НСО да са с ръст не по-малко от 170 см и не повече от 195 см, като в момента изискванията са 175-190 см.

При жените минималният ръст е намален с 8 сантиметра и той вече е 1.60 м, а максималната височина е вдигната с 5 см до 1.90 м.

Без промяна е оставена височината за шофьорите на колите на службата - между 165 и 195 см. Любопитното е, че вече се допуска на тази длъжност да са назначени и жени, като те трябва да са с височина между 160 и 190 см.

Другата новост е свързана с поставяне на изисквания за минималното тегло. До момента в наредбата фигурираше само стойност на т.нар. Индекс на телесната маса.

Мъжете охранители и шофьори трябва да тежат минимум 65 килограма, а жените поне 50 килограма. Индексът на телесната маса е съответно до 32 за мъжете и 29.99 за жените. До момента горната граница за мъжете на индекса е беше 32.50, а за дамите 24.20.

Остава ограничението към работещите в НСО да носят очила с максимум 1 диоптър.

Друга промяна предвижда кандидатите за професионални войници да изчакат поне половин година, преди да поискат повторно освидетелстване, ако са определени като негодни.

Мнения по новите текстове ще се приемат до 7 юни тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама