САЩ: Китай се опитва да открадне данни от изследванията ни за ваксина срещу коронавируса

19:50, 13 май 20 / Свят 25 2811 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Федералната полиция на Съединените американски щати публикува официално предупреждение към всички американски учени, работещи по създаването на ваксина и методи за лечение на COVID-19. В предупреждението става ясно, че Китай прави опити да ограби плода на техните усилия, предава „24 часа“.

"Опитите на Китай целенасочено да атакува тези сектори представляват сериозна заплаха за отговора на нашата страна срещу Ковид-19", се казва в предупреждението на ФБР и на Американската агенция за киберсигурност.

Предупреждението е насочено и към здравните власти в страната, които трябва да бъдат извънредно бдителни срещу евентуален опит за киберкражба на резултатите от научните изследвания.

В текста се казва още, че ФБР разследва дигитални пробиви в американски организации, извършени от свързани с Китай "кибер играчи", които опитват да се сдобият незаконно с ценна интелектуална собственост и с данни, свързани с ваксини, медикаменти и тестове от мрежи или персонал, имащ отношение към изследванията на COVID-19. Повече подробности засега не се съобщават нито за евентуалните мишени на киберпиратите, нито за самите хакери.

От китайското посолство в САЩ все още не са коментирали информацията. Китай често отрича американските конспиративни твърдения за кибершпионаж.

Изследванията, свързани с коронавируса, се оказаха ключов приоритет за най-разнородни хакери. Миналата седмица стана ясно, че свързани с Иран кибершпиони са взели на прицел персонал в американския фармацевтичен гигант Гилеад сайънсис (Gilead Sciences Inc.), чието антивирусно лекарство „Ремдесивир“ е единственото, за което досега е доказано, че помага на пациенти заразени с коронавирус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама