СЗО: Коронавирусът може и никога да не изчезне

22:05, 13 май 20 25 4067 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Новопоявилият се COVID-19 може никога да не изчезне, като по този начин, населението ще бъде принудено да се научи да живее с него, предупреди Световната здравна организация, цитирана от БГНЕС.

Поради постепенно настъпващите облекчения на ограниченията, СЗО заяви, че вирусът най-вероятно никога няма да бъде заличен изцяло.

COVID-19 се появи за пръв път в Ухан, Китай в края на миналата година и оттогава зарази повече от 4,2 млн. души и взе близо 300 000 жертви по цял свят.

"Имаме нов вирус, който навлиза в човешката популация за първи път и затова е много трудно да се предвиди кога ще надделеем над него", заяви Майкъл Райън, директор на СЗО за извънредни ситуации. "Този вирус може да се превърне в още един ендемичен вирус в нашите общности и този вирус може никога да не изчезне", каза той на виртуална пресконференция в Женева.

"ХИВ не си е тръгнал, но ние се примирихме с вируса.", допълни Райън.

Повече от половината от човечеството е поставено под някаква форма на блокада от началото на кризата с коронавируса. Въпреки това СЗО предупреди, че няма начин да се гарантира, че облекчаването на ограниченията няма да предизвика втора вълна от инфекции.

Райън добави, че има "дълъг, дълъг път" по пътя към връщане към нормалното, настоявайки страните да поддържат курса.

"Има някакво вълшебно мислене, че блокадите работят перфектно и че премахването им ще свърши отлично. И двете са пълни с опасности", каза ирландският епидемиолог

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама