Огнян Герджиков: Акциите на „Левски“ са в безтегловност

07:55, 14 май 20 25 2496 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Акциите на ФК „Левски“ са в безтегловност – те са джиросани на премиера Бойко Борисов, но той няма никакво намерение да става акционер", каза пред bTV юристът и бивш служебен министър-председател проф. Огнян Герджиков.

Той допълни, че след като Борисов не е вписан в книгата на акционерите, той няма права по отношение на дружеството. „Той не е никакъв акционер, камо ли мажоритарен. Акциите в момента са негови, но правата по акциите – той не може да упражнява“, допълни юристът.

Акцент на деня: Дузпа от Дубай

Герджиков уточни, че това прехвърляне е пример как не трябва се джиросват акции. „Това трябва да се направи на гърба на самата ценна книга. А доколкото разбирам, това е временно удостоверение. Не можем да очакваме от футболни хора да са наясно как се извършват тези неща“, коментира още той.

Юристът даде пример с наследството – той уточни, че собственост може да се прехвърли едностранно, но след смъртта на дарителя – човек не е длъжен да приеме наследството.

„Положението е висящо, то не може да продължава дълго. От 2010 г. има една нова алинея в закона, която задължава джиратара в седем дневен срок да се впише в книгата на акционерите, ако иска да го направи. В рамките на този срок премиерът Борисов трябва да се разпореди“, посочи бившият служебен министърпредседател.

Герджиков каза още, че няма юридически пречки Борисов да вземе акциите, но след вписването му в книгата на акционерите – той ще стане мажоритарен акционер, което не е съвместимо с неговия държавен пост, защото ще се създаде конфликт на интереси.

Юристът посъветва премиера да джироса акциите на друг човек и да се „разплете възелът“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама