Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще е готов до 3 месеца

11:15, 14 май 20 25 2559 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Предстои конструирането на ваксината. До три месеца ще е готов прототипът. След това идват дългите тестове. Нормалната работа е около година. Състезанието между фирмите е кои по-бързо ще успеят да се преборят за държавните суми, които се отпускат от богатите държави по отношение на тестването“, каза пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, където се разработва ваксина срещу коронавируса. 

Българската ваксина представлява вирус-имитираща частица и е с наноматериали, които ще бъдат носители на съответните вирусни компоненти, които трябва да се разпознават.

СЗО: Има няколко водещи кандидати за ваксина срещу COVID-19

„В края на пандемията експерти ще направят преценка кое е по-важно за една ваксина – да е масова, за да се предпази населението от изолация от обществения живот, или ще бъде за конкретни хора. По-скоро би трябвало да им личен избор“, смята доц. Чорбанов.

Аз съм скептик към лекарствата, като имунолог разчитам на действието на имунната система. Вирусът не е жив организъм, а парче молекула. До едно лекарствата имат изключително силни странични реакции. Този вирус не е истинският Армагедон. Вирусът показа, че обществото не е подготвено технически да реагира на такъв тип епидемия, но и психологически“, добави той. Имунологът подчерта, че не се знае какъв имунитет генерира вирусът.

Мария Габриел: До края на годината може да бъде намерена ваксина срещу Covid-19

„Според мен груповият имунитет е този, който може да запази популацията на хората. Коронавирусът не може да се разпространява през различни носители. Виждам параноични хора с ръкавици навън. В открити пространства вирусът е чувствителен към всичко. Това, че издържал с часове върху повърхности, граничи с научната фантастика“, смята още доц. Чорбанов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама