Авария в завод „Арсенал“, има ранени

16:01, 14 май 20 25 2975 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Двама души пострадаха при производствена авария в завод "Арсенал", съобщи БНР. Около 11.15 часа в Пожарната е постъпил сигнал за силен взрив. По думите на изпълнителния директор на завода Николай Ибушев причината за аварията е човешка грешка.

"Няма сериозно ранени и няма материални щети. Двама души са "съвсем леко пострадали" и вече са превързани. "В момента си отиват вкъщи с няколко дена болнични", обясни Ибушев. 

По думите му няма опасност за населението. Назначена е и комисия, която да разследва инцидента. На място има екипи на полицията, на пожарната и следователи, които ще се включат в разследването на инцидента, при необходимост.

"Има двама леко пострадали. На единия са ударени 2 или 3 пръста на ръката, другият е с ужулен крак. Въобще не става въпрос за взрив или пожар, а за възпламеняване на една прахообразна смес, от която, казано най-популярно, се правят димните гранати. Големият дим идва от това, че сместа се самозапалва. Много вероятно е да има и човешка грешка, може би в 90% от случаите е така. Този дим е точно от тази прахообразна смес. Няма взрив, няма някакъв инцидент, а просто малка аварийка, която е част от ежедневието на подобен тип производство", заяви военният министър пред dir.bg.

По повод това, че този път заводът се е разминал със сериозен инцидент, но рисковете в индустрията остават, Красимир Каракачанов допълни:

"В предишни случаи проблемите касаеха взривяване на боеприпаси, които трябва да се утилизират. Тук става въпрос за нещо различно, но проблемът с утилизацията е изключително сериозен. В България, въпреки че години наред се унищожаваха подобни стари боеприпаси с изтекъл срок, все още се съхраняват достатъчно количества. Поради външна намеса - умишлена или не, те могат да бъдат заплаха и да се получат тези инциденти, които помним - в Миджур, на Петолъчката и т.н. Затова съм предложил на Министерски съвет да се създаде специален орган - междуведомствена структура, която да осигури необходимите средства за утилизация на бойни материали."

Последният инцидент в "Арсенал" е от март тази година. На 11 март в Завод № 4 на „Арсенал“ АД, находящ се в Мъглиж, стана взрив, който унищожи производствени сгради. Тогава пострадаха общо 6 души, от които двама бяха настанени в болница. Последва и разпускане на целия клон в Мъглиж. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама