С почти 6% по-ниски заплати за депутати, министри, премиер и президент

11:43, 14 май 20 25 1875 Шрифт:
Редактор:

Народните представители, които по време на извънредното положение не получаваха официалните си заплати, защото ги даряваха, и ще ги получават от днес, сега ще трябва и да ги намалят.

Това произтича от данните на НСИ за средните работни заплати в страната за първото тримесечие, съобщава "24 часа".

Средната заплата в страната за първите три месеца на годината леко се повишава в сравнение с последното тримесечие на 2019 г.

В сравнение с първото тримесечие на миналата година увеличението е 9%. Заплатите на депутатите и на всички онези, чието възнаграждение се определя по тяхното,  ще трябва да ги намалят с 5,7%, защото тези месечни заплати се определят спрямо заплатите в обществения сектор за третия месец на всяко тримесечие.

През декември 2019 г. средната заплата в обществения сектор е била 1416 лв., а през март 2020 г. - 1339 лв. Намалението е точно с 5,7%.

Колко плащаме на един български депутат?

Основното възнаграждение на депутатите е равно на три средномесечни заплати на работещите в обществения сектор, т.е. през юни ще получат майска заплата от 4017 лв., намалена пропорционално с дните, в които имаше извънредно положение.

Със същите 5,7% намалят заплатите и на президента, министрите, премиера, шефовете на много държавни комисии, Конституционния съд и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама