Джамбазки: ЕС се нуждае от силни суверенни отечества, не от послушни страни членки

11:52, 14 май 20 / Политика 25 2109 Шрифт:
Редактор:

На днешното заседание на Европейския парламент евродепутатите изслушаха становищата на Заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова и представителите на Съвета относно извънредните мерки срещу COVID-19 в Унгария и последвалите рискове за демокрацията.

В свое писмено изказване българският представител в ЕП и председател на българската делегация в групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки заяви:

„Свидетели сме на кулминацията на безпрецедентен за историята на ЕС процес, чиито бюрократи на най-високо ниво водят открита война с неудобни страни членки и правителства. Войната срещу Унгария и Виктор Орбан протичаше под всякакви възможни претексти – от уж отстояване на свободата на словото до критики защо Унгария си позволява да не приема масово мигранти на територията си. В продължение на години беше дадена ясна заявка, че консервативната и национална линия на правителството в Будапеща е нежелана от Брюксел и от либералното крило, което управлява този Съюз на уж суверенни страни членки.

 

Тази кампания достига своята грозна кулминация. За удобен претекст на поредната атака се използва момент, в който светът страда от глобална пандемия, погубваща хиляди човешки животи. Правителствата се борят да намерят спасение за гражданите си. Това прави и правителството в Будапеща справяйки се изглежда умело, съдейки по данните до момента, докато ЕС си позволява поредната атака срещу Орбан тъкмо на мерките, които Будапеща прилага за справяне с вируса.

Това е цинизъм, безочие и пълна липса на елементарен човешки морал. Призовавам европейските граждани от всички политически семейства и партии да се обединят в този тежък за континента ни момент, вместо да се принизяват до сцена на грозни и безскрупулни политически атаки. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама