Акцент на деня: Обстановката дето не е различна от положението

17:30, 14 май 20 25 6055 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

От поне месец слушаме и четем за заветната дата 13 май, когато извънредното положение ще падне. Така казано може би ни навежда на мисълта, че ще се отпуснат част от мерките. Да, ама не. Управляващите не ни оставиха и миг без извънредност. От 14 май вече сме в извънредна епидемична обстановка. Разбрахме новината на късен брифинг на здравния министър Кирил Ананиев, който се затрудни да отговори на въпроса какво й е различното на обстановката в сравнение с положението.

Снимка: PIXABAY

Парламентът реши не Ананиев персонално, а правителството да обявява извънредна обстановка, ако е налице опасност за населението от заразна болест. Е, не разбрахме да има опасност, но кабинетът разпореди новия режим веднага.

Има ли все пак разлики? Противоепидемичните мерки продължават да действат, задължителната карантина и изолация също остават. Ананиев спомена и КПП-тата, но остана неизказано дали да очакваме затваряне на областни градове. И разбира се, заповедта на премиера Борисов си важи и в обстановката- при над 100 заболели, мерките се затягат. От думите на здравния министър не се разбра държавата да има други критерии. Вижте какво остава в сила тук.

Приеха се и промени в Закона за здравето, които да регламентират мерките след 13 май. Президентът Румен Радев пусна измененията да влязат в сила, за да не наруши действието на социалните и икономическите мерки. След това обаче оспори част от текстовете в Конституционния съд. Според Радев даденото на Министерски съвет правомощие да обявява извънредна епидемична обстановка противоречи на основния закон. Такова мнение изказаха и експерти. Държавният глава смята още, че законът допуска ограничаване на права и не държи сметка за ролята на законодателната власт в процеса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама