Проверка на ВСС по случая "съдия Миталов" се бави заради коронавируса

17:00, 14 май 20 25 2097 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дисциплинарната проверка, която започна във ВСС срещу съдия Андон Митал, се бави заради извънредното положение заради коронавируса и все още не е насрочено заседание на комисията. Това стана ясно от думите на представляващия ВСС Боян Магдалинчев. 

Той свика пресконференция по повод свое интервю пред „Свободна Европа“, в което съобщи, че през месец март във ВСС е получено писмо от Министерството на външните работи, в което има поверителни данни от представители на Държавния департамент в САЩ по случая със съдия Андон Миталов, който беше уличен в корупция.

„Никога не съм се опитвал да манипулирам общественото мнение“, обяви днес Магдалинчев. Днес представляващият ВСС уточни, че не става въпрос за Държавния департамент, а посолството на САЩ в София.

Изявлението на г-н Лозан Панов в тази посока очевидно преследва други цели, като, за голямо съжаление, използва сайта на ВКС“, смята Магдалинчев.

„Не съм твърдял, че има такива факти. Казах, че има писмо“, каза допълни още той. Според Магдалинчев с изявлението си Лозан Панов е целял да злепостави ВСС и представляващия го, заради случая със видеоклипът в Съдебната палата, заради който сградата бе отнета от неговата юрисдикция. „Г-н Панов никой не го караше да допусне този видеоклип в Съдебната палата и той да стане плод на дебат пред ВСС с последиците, които се получиха по отношение на управлението и стопанисването“, каза още Магдалинчев. 

В началото на февруари държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви съдията от спецсъда Андон Миталов и семейството му за нежелани в САЩ заради "сериозна корупция". Санкцията на САЩ срещу Миталов дойде, след като магистратът реши да пусне лидера на сдружение "Русофили" Николай Малинов да пътува за Москва, за да получи руски орден лично от Владимир Путин. 

Към момента съдията не е отстранен от длъжност в специализирания наказателен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама