Обсъжда се само определени болници да лекуват пациенти с COVID-19

18:54, 14 май 20 25 2779 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Отделенията за лечение на COVID-19 да бъдат концентрирани в определени болници. Това е едно от експертните лекарски предложения след среща между медици, на която те анализираха разпространението на коронавируса в София, съобщи bTV.

Директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев заяви, че в момента подобна мярка не се обмисля, а акцент на срещата е било предотвратяването на вътреболнични инфекции, каквито вече имаше в няколко лечебни заведения. По думите му нивата на достъп на консултанти, среден медицински персонал и поведението на медиците в общите части на болниците трябва да се прецизират.

Заплатен PCR тест не ни осигурява прием в болница

Болниците имат конкретни предложения, заяви изпълнителният директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите му нивата на заразени медици са притеснителни – у нас те са около 11% от общия брой на заразените. Той отчете още, че страната ни се справя добре – и по отношение на заболеваемостта, и по отношение на смъртността. Още сутринта от Оперативния щаб отчетоха, че тя е 4,7%.

Това в никакъв случай не говори, че няма коронавирусна инфекция. Защото ако дойдете в „Пирогов“ или видите моите колеги, които са заразени и се лекуват, ще видите, че това не е един прост грип“, допълни Балтов, подчертавайки, че заболяването няма да изчезне, а ни предстои да живеем с COVID-19.

Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще е готов до 3 месеца

Здравната система в столицата издържа на натиска, макар и в София да са концентрирани най-много случаи на COVID-19, каза още директорът на Столичната РЗИ. Епидемичната обстановка на територията на София ще се следи активно. Какви обаче ще са останалите предложения на болниците – не стана ясно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама