Транспортен хъб на Околовръстното, ако метрото стигне до Витоша

11:15, 15 май 20 / София 25 1987 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Отсечката на Околовръстното между бул. "Братя Бъкстон" и АМ "Люлин" е най-сложното съоръжение в целия Околовръстен път. Такова съоръжение в България не е правено. Това коментира главният архитект на София Здравко Здравков, цитиран от БНТ.

Той обясни, че строежът на метростанция до Витоша включва изграждане на нов транспортен хъб с нова автогара и буферен паркинг. Ако намерим начин да направим интермодален хъб на Околовръстното, такова нещо ще бъде уникално за света, категоричен е главният архитект.

СБЛЪСЪК: „За“ или „Против“ разширение на метрото към Витоша?

Той коментира и проблема с къщата на Иван Гешов в София, като обясни, че 50 000 лева е последната санкция към собствениците, която е била намалена на 20 000 лв. „Очевидно има нежелание от страна на собственика да я запази. Ние работим за механизъм, който да подпомага тези собственици чрез програмата за културно наследство“, обясни главният архитект.

За дългоочакваната реконструкция на площад "Света Неделя" Здравков заяви, че в момента с екипа на италианските проектанти се събират изходни данни и от другата седмица започва работа. Заради пандемията просто нещата се отложиха, допълни архитектът.

Калоян Паргов: Транспортът в София е пред колапс

Предстои и започването на работата по разширяването на пешеходната зона от улица "Съборна" до Градската градина.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама