Столичани с ново място за разходки – ул. „Съборна“ става пешеходна

12:11, 15 май 20 / София 25 2230 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Столичани с ново място за разходки – ул. „Съборна“ става пешеходна. През миналия век тя е била наричана бижуто на града заради модните магазини по нея и близостта до Царския дворец. Днес тя е буквално удавена в бързото темпо на модерното ни време.

„Преди няколко години, ние, общински съветници от ГЕРБ , кметът на София Йорданка Фандъкова, архитекти и експерти предложихме ул.„Съборна“ да стане пешеходна зона, и то без намеса в съществуващата инфраструктура“, обясни Малина Едрева.

Световноизвестният архитект професор Ян Геел е подпомогнал градът да стане по-добър и по-удобен за хората. Днес Столична община представя нов проект за тази улица, който предвижда осигуряване на повече места за пешеходците, по-добро пространство и без движение на коли.

„Повече градско спокойствие и ул. „Съборна“ е част от това удобство в историческия център на София. Без паркирани автомобили в участъка от пл. “Св. Неделя” до ул. “Цар Калоян” и от ул. “Леге” до ул. “Княз Александър I”, обясни още Едрева. Промяната е част от целия проект за успокоено движение в центъра на града, за нови места за алтернативно придвижване, за повече велоалеи, зеленина и уют.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама