След чата с Vladi Goranov: БСП иска оставки, ГЕРБ и министерството мълчат

17:42, 15 май 20 / Политика 25 4736 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Без коментар от страна на правителството и управляващите и с искане за оставки от страна на опозицията – такава беше първата политическа реакция, след като обвиняемият бизнесмен Васил Божков публикува в социалните мрежи скрийншоти от чатове с потребител на име Vladi Goranov, в които се обсъждат въпроси, свързани с хазарта и регулирането му.

Публикуваните разговори касаят работата на двама от ръководителите на Държавната комисия по хазарта – Александър Георгиев и Мария Филипова. На Георгиев бяха повдигнати обвинения в длъжностно престъпление, а Мария Филипова в момента е зам.-председател на Комисията за финансов надзор. Разговорите са от края на миналата година и началото на тази.

От финансовото министерство отказаха коментар на днешните събития, като по-късно излязоха със следната позиция: "Министерството на финансите припомня, че министър Горанов на брифинг в Народното събрание миналия петък, 8 май, коментира и изрази своята позиция относно твърденията на г-н Божков. Поради това заявяваме, че финансовият министър няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на въпросното лице със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна".

Снимка: БГНЕС

В парламента управляващите също се въздържаха от коментар. Председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отговори с „Не съм видяла“ на въпроса как ще коментира публикацията. Не отговори на въпроса дали е нормално да има такъв тип комуникация между министър и бизнесмен.

„Аз многократно казах, че няма как министърът на финансите на Република България да не знае какво става в един от ключовите сектори, който осигурява на бюджета милиарди годишно. Абсурдно е! Ако министърът на финансите не е знаел, той не е за тази работа. Ако е знаел, той е за друго място", заяви на свой ред Румен Гечев от БСП, цитиран от bTV.

Опозицията призова кабинетът да подаде оставка заради случващото се в хазартния сектор.

Кореспондирали са си, за да се видят. Убеден съм, че Горанов ще коментира автентичността на кореспонденцията. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира изнесените от хазартния бос Васил Божков скрийншоти.

В отговор на засиления медиен интерес, в края на деня Васил Божков публикува нов статус във Facebook. В него той обръща внимание на няколко акцента.

"На първо място някой не прави разлика между "данъци" и "такси". Само хора с много ниска правна и/или финансова култура не могат да различат двете понятия. Хазартната дейност не се облага с данък и затова данъците нямат нищо общо! През цялото време става дума за такси. Таксите се определят от съответния административен орган - в случая от Държавната комисия по хазарта. Таксите (за разлика от данъците!) са с възмезден характер и се плащат срещу предоставяне на определени услуги от самата ДКХ. И това е недвусмислено посочено в закона. В тази връзка, който говори за хипотетични неплатени стотици милиони данъци е или неграмотен, или злонамерен, или и двете. Логично възниква и въпросът, ако не са плащани такси, защо ДКХ е предоставяла пет години услуга, за която не е плащано?", пише Божков.

"Законът за хазарта е предвидил правото ДКХ да глоби всеки, който не си е внасял таксите. Срокът за това е шест месеца от подаването на предвидената в закона ежемесечна декларация. Справка - чл. 34, ал. 2, предложение първо от ЗАНН „Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на шест месеца от откриване на нарушителя“. Никой няма право да търси неплатените такси, за повече от 6 месеца назад. И още нещо - как така не можеш да откриеш нарушителя, като по закон той подава ежемесечни декларации?", продължава Божков.

Той е категоричен, че ДКХ е органът, който е длъжен не само да установи дали таксите са внесени, но и дали са внесени правилно и в точния размер. "В случая ДКХ изрично и многократно е утвърждавала внесените такси, като включително това е установявано и от извършвани от ДКХ многократни РЕВИЗИИ. Във всеки един отчет има ОБОСНОВКА защо се внасят тези такси и кое тълкувание на закона се използва. ШЕЙСЕТ на брой. От трима различни председатели на ДКХ. Но един и същи министър на финансите", категоричен е бизнесменът.

"Всеки може да провери, че през годините, както утвърждаваните от министъра на финансите БЮДЖЕТИ на ДКХ, така и приеманите пак от министъра на финансите ОТЧЕТИ за тяхното изпълнение, са изготвени и одобрени именно на базата на размера на заплащаните от нас такси", допълва Васил Божков.

Той обръща внимание, че тези бюджети и докладите за тяхното изпълнение са неразделна част от националния бюджет и са приемани и от Народното събрание.

"Аз в лично качество, и дружествата, в които съм акционер, не дължим нито стотинка неизплатени данъци и такси на държавната хазна. Над 500 млн. лева са платените, обаче", завършва Божков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама