Готови ли са моловете да отворят врати?

15:00, 15 май 20 25 2949 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Големите търговски центрове могат да отворят врати от понеделник - за това се разбраха премиерът Бойко Борисов и представителите на моловете. Здравният министър трябва в рамките на деня да издаде заповедта, в която да разпореди при какви условия търговските обекти ще могат да възобновят дейността си предвид обстановката с коронавируса.

Моловете, наред със заведенията, баровете, кината и театрите бяха сред първите засегнати от мерките срещу Covid-19. По данни на Българската стопанска камара в сектора работят близо 300 хил. души, които през последните два месеца са отишли или на трудовата борса, или в неплатен отпуск. Това бе и една от причините, поради която миналата седмица търговците в моловете излязоха на протест и поискаха час по-скоро дейността им да бъде възстановена.

В готовност ли са търговските обекти да отворят врати и как двумесечната криза ги е засегнала - с тези въпроси TOPNOVINI.BG се обърна към големите столични молове. До публикуването на статията отговори получихме от NEPI Rockcastle - водещият инвеститор в Serdika Center и Paradise Center, Serdika Center и Paradise Center, които са категорични, че имат пълна готовност да отворят врати, спазвайки всички необходими предпазни мерки.

Снимка: CanstockPhoto

Те отбелязват, че още в начало на пандемията на територията им са предприети извънредни мерки за дезинфекция и хигиена във всички зони с интензивен трафик - по-честа дезинфекция, поставянето на дозатори с дезинфектанти , засилена естествена вентилация, съобщения за превенция и информация за посетителите.

"В допълнение разработихме план за допълнителни мерки за сигурност, които ще въведем веднага щом моловете възобновят дейността си. Основни цели на този план са да се осигури социална дистанция и постоянна дезинфекция на търговските центрове", посочват още от търговските центрове.

След пълното възобновяване на дейността ни търговският център ще продължи да се дезинфекцира ежедневно с особено внимание към всички места с интензивен трафик. Ще изискваме задължителното носене на маски от всички клиенти и служители. Увеличаваме естествената вентилация.

Системите и в двата ни обекта позволяват 100% естествена вентилация, като всички входове се използват за допълнително проветрение.

Снимка: CanstockPhoto

В двата обекта има готовност да се следи трафикът вътре в моловете съгласно всички препоръки на властите, като основни приоритети ще бъдат социалната дистанция и отговорното и сигурно пазаруване. Ще има промени в разположението на всички маси в зоните за хранене.

На пода в центровете ще бъдат поставени стикери, указващи необходимостта от спазване на физическа дистанция, така че да бъдат избегнати струпвания на хора.

От търговските центрове посочиха, че кризата с Covid-19 е имала огромен негативен ефект върху дейността им, както и върху дейността на техните наематели, доставчици и свързани икономически сектори.

Снимка: CanstockPhoto

"Както собствениците на търговски центрове, така и търговците са изправени пред огромни предизвикателства в този момент – грижа за служителите, наеми, данъци и осигуровки, банкови заеми, залежала стока, парични потоци – всички те са пряко засегнати от преустановяването на дейността на моловете заради COVID-19. В този момент основният ни фокус е контрол на разходите. Но имаме пълна готовност да въведем всички необходими мерки за отварянето на търговските центрове, а това ще генерира значителни допълнителни разходи", посочват още те.

Въпреки кризата в Paradise Center предстои отварянето на нови обекти, а Serdika Center, който тази година празнува десетия си рожден ден, предстоят промени в браншовия микс. Двата мола ще стартират и маркетинг кампании, които целят да върнат клиентите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама