Щабът не е плашил нарочно политиците, за да взимат панически решения

08:20, 16 май 20 25 2697 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Излизат някъде мнения, че сме се опитвали да насаждаме страх в обществото, плашейки политиците, за да взимат панически решения. Мога да кажа, че не сме плашили и винаги сме казвали истината според информацията и анализа. Проф. Тодор Кантарджиев, който изненадващо се появи на сутрешния брифинг на щаба за борба със заразата. Той подчерта, че подготовката за коронавируса у нас е започнала още, когато той се е появил в Китай.

Той посочи, че поетапно ще продължат да отпускат мерките. "Но не трябва да прави така, че на брега на Дунава да се удавим", подчерта проф. Кантарджиев.

Той е категоричен, че се правят достатъчно тестове за държава с нашия ресурс, като само през вчерашния ден са изследвани 1161 души, а досега са направени 64 480 тестове. Проф. Кантарджиев подчерта, че имаме над 9211 теста на един човек от населението, което е напълно съпоставимо в балканските държави.

37 са новите случаи на заразени с коронавирус за деня, като от тях в болница са 10. 23 са новите случаи в София, като нови двама заразени има в Благоевград и Видин и по един в Плевен, Кюстендил, Пловдив, Смолян и Ямбол. Заразените деца са 131. Заразените лекари, сестри, санитари и шофьори на линейки са 233, което е 11% от всички 2174 заразени с коронавирус у нас.

Починалите вчера са трима. Във ВМА е починала една 76-годишна жена и двама 67-годишни мъже в Ямбол, като всички те са с хронични заболявания. 573 са напълно излекуваните, като за вчерашния ден те са 28.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама