Държавата ще помага и на писателите

13:00, 16 май 20 / Култура 25 2506 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Освен 7,5 млн. лв. за социална и структурна подкрепа, осигурена за независимия сектор, работещ в сферата на културата и изкуствата, се предвиждат изцяло нови програми в областта на писането, литературата и четенето, с които ще бъдат подпомогнати младите дебютиращи и вече утвърдените автори. Това съобщи министърът на културата Боил Банов пред „Дарик радио“.

Очаква се още другата седмица решението да бъде обсъдено и решено чрез кой от многото предложени варианти да бъдат подкрепени българските писатели. В Министерството на културата съществуват две програми в това отношение, насочени към книгоиздаването и разпространението, към българските библиотеки и в помощ на книгата. Средствата по тях към настоящия момент са 2,1 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

Средства има и за археологически разкопки това лято. Финансирането за кинопроизводство също е подготвено, очаква се секторът да реши как и кога ще възобнови своята дейност, увери министърът на културата. Читалищата също са подсигурени изцяло. Издръжката на държавните културни организации и артистите в тях беше гарантирана от държавата за период до 6 месеца от началото на въведеното извънредно положение, припомни министърът. И уточни, че всеки директор сам ще прецени кога е готов да се върне към обичайната методика на финансиране, а ако ситуацията с коронавируса продължи и създаде допълнителни усложнения в бъдеще – министерството има готовност да реагира и да предложи продължение на гаранцията, уточни той.

Галерии, музеи, библиотеки, читалища отварят и възстановяват своята дейност постепенно, съобразно своите възможности за организация на движението и публиката, посочи министър Боил Банов. Според него основното притеснение за работата на закрито е главно за актьорите, които трябва да играят без защитни средства пред многобройната публика.

Призив за намаляване на ДДС и на билетите за кино и театър

Създадена е организация за нормално протичане на учебния и изпитния процес и в 23-те училища по изкуствата и културата, които са към МК, увери министърът. Изпитите са насрочени за края на месец юни и добрите условия и големите бази дават възможности на директорите да изпълнят предложените от МЗ препоръчителни мерки, за да осигурят безопасността на децата и спокойствието на родителите.

Да има лична отговорност. Това е необходимо в момента“, призова министърът на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама