Въздухът в София – два месеца без азотен диоксид

10:00, 20 май 20 / София 25 3527 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

През месеците март и април нивата на азотен диоксид в атмосферния въздух в София са намалели значително. С превишени нива са само някои от най-големите кръстовища. Това обясни за TOPNOVINI.BG Стефан Димитров от гражданската организация Airsofia.info.

Проблемът с мръсния въздух е решим, но липсва политическа воля

Азотните диоксиди се генерират от автомобилния трафик. Загретият въздух в двигателя произвежда азотни оксиди, които включват токсичния азотен диоксид. Високата му концентрация е пряка заплаха за човешкото здраве и живот.

Какво направи Столична община за подобряване на въздуха?

Преди около година екипът на Аirsofia започна изследване на концентрацията на азотен диоксид във въздуха. За целта всеки месец екипи на организацията поставят дифузни тръби на 30 места в София. Тръбичките се закачат на дърво или пътен знак за 28-30 дни, след което се изпращат до лаборатория Пасам в Швейцария.

Данните на организацията показват, че през март и април стойностите на азотен диоксид са изключително ниски в сравнение с месеците преди извънредното положение. През есента (септември и октомври) буквално градът е бил отровен – показателите на азотен диоксид са били два пъти над допустимото.

Какви вреди носи азотният диоксид върху здравето ни?

При високи концентрации азотният диоксид е токсичен, червеникаво-кафяв газ с тежка миризма. Газът дразни лигавицата и в комбинация с друг замърсител причинява белодробни заболявания, а в най-лошия случай и смърт. Разтворимостта му във вода прави лесно преминаването му през лигавицата и навлизането му в дихателните пътища.

Кристално чист въздух в столицата

Азотният диоксид може да има смъртоносен ефект дори при ниска концентрация във въздуха, ако продължително време се вдишва. При по-голямо количество отравянето е подобно на това с хлор. Газът е един от най-големите замърсители, който може да причини различни здравословни проблеми, като коронарна болест на сърцето или инсулт.

Снимка: CanstockPhoto

През последните два месеца и нивата на фините прахови частици са значително по-ниски. ФПЧ основно се генерират от автомобилния трафик и битовото отопление. Единственото превишение с тях е било на 28 и 29 март заради пясъчна буря от Туркменистан. Държавните станции и тези на гражданската организация са засекли високото замърсяване. Новите 22 общински сензора обаче са "проспали" завишението.

Станциите за въздуха пропуснали само едно силно замърсяване

Снимка: CanstockPhoto

Напишете коментар
Коментари: 1
1 ... 15:24, 20 май 20

Определено се дишаше по-добре!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама