Автобусните превозвачи в туризма на протест в цялата страна

14:32, 19 май 20 25 737 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

С лозунга “S. O. S. Спасете българския туристически превоз. Без нас няма туризъм”, автобуси, “случаен превоз” излязоха на автошествие в пет града на страната-София, Варна, Бургас, Русе и Пловдив, предаде БГНЕС.

В София се събраха 120 автобуса, които тръгнаха от Интер експо центъра, преминаха през Министерския съвет, обиколиха през “Сточна гара” и отново се върнаха при началната си точка.

“Искаме държавата да ни забележи, защото от 18 март се опитваме да установим контакт с институциите, но до момента нямаме отговор. Ние имаме пет искания, като три от тях са икономически”, заяви Илия Запрянов, който е член на УС на Националното сдружение” Случаен превоз”.

Той посочи, че едно от най-важните им искания е държавата, час по-скоро, да каже кога и при какви условия ще бъде възстановен туристическият превоз.

“Искаме шестмесечно отлагане на всички задължения към бюджета за бранша т. нар.” данъчна ваканция”; минимум 30 000 безвъзмездна помощ, за да може да оцелее браншът. Също така до 100 000 лв. безлихвено кредитиране и инвестиционни кредити до 300 000 с лихва до 2%”.

Попитан за съществуващите възможности за подкрепа като безвъзмездната помощ до 10 000 лв., мярката 60/40, той коментира, че те не могат да им помогнат.

Снимка: CanstockPhoto

 

Над 40 автобуса излязоха на протестно шествие из улиците на Бургас. Колоната, под звуците на клаксони, потегли от Летище Бургас и премина през основни бургаски улици.

Около 60 автобуса и бусове, обичайно превозващи туристи, направиха две обиколки на Пловдив в знак на протест срещу съсипването на туристическия бизнес. Освен от Пловдив, протестиращите фирми бяха и от Пазарджик, Панагюрище и други населени места от региона. 

Транспортният министър Росен Желязков обясни, че се взимат социални и икономически мерки и е готов за диалог с превозвачите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама