Гърция отваря границите си за туристи до 1 юли

13:26, 19 май 20 / Свят 25 885 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Правителството на Гърция реши най-късно до 1 юли да отвори границите за туристи от Европейския съюз, Шенгенското пространство и Израел. Възможно е това да стане и по-рано, съобщи „Катимерини“, цитиран от БГНЕС.

Очаква се официално изявление по темата да бъде направено в сряда или четвъртък, както и да бъде оповестен правителственият план за подкрепа на туристическия бизнес.

Според източници на изданието, здравните власти в страната вече са одобрили плана на правителството в страната да се допускат туристи и остава да бъде уточнена само датата. Това ще зависи от епидемиологичната обстановка, която в момента са много обнадеждаваща.

Заради кризата: три пъти по-малко българи планират почивка през лятото

Отварянето на границите може също да доведе възобновяване дейността на сезонните хотели от 15 юни, а работещите целогодишно ще отворят врати от 1 юни. Съответните решения ще бъдат взети от премиера Кириакос Мицотакис.

Очаква се през последната седмица на май да се възобновят международните полети с някои държави.

Според решението на правителството, пристигащите пътници няма да бъдат поставяни под карантина или от тях да се изисква тест за коронавирус.

Гърция настояваше за тези тестове, преди Европейската комисия да подготви списък с предложения относно свободното движение в рамките на Евросъюза. Искането не беше прието от ЕС, нито от Европейския център за превенция на заболяванията и Европейската агенция за авиационна безопасност, които решиха, че тестовете не трябва да са предпоставка за пътуване, предвид съществуващите научни данни.

Отделните страни ще имат правото да налагат допълнителни условия, но ЕС поиска да се спазва принципът на недискриминация.

Що се отнася до полетите, те ще се осъществяват в съответствие със специфични протоколи, които включват спазването на физическо разстояние на летищата. Маските ще бъдат задължителни на летищата и на борда на самолетите. Преди полет ще се изисква попълване на специален въпросник за здравословното състояние на пътниците.

По отношение на пакета за туристическия сектор, Мицотакис ще обяви и серия от мерки за подкрепа на транспорта, хотелите и всички сектори, свързани с развитието на хотелиерския бизнес и пътуванията.

Според източниците, тези мерки ще включват намаляване на ДДС за туристически пакети, транспорт и други засегнати области на туристическата индустрия, както и субсидиране на работната ръка. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама