Теменужка Петкова: Въглищните централи са базови мощности за икономиката ни

18:09, 19 май 20 25 752 Шрифт:
Редактор:

Въглищните централи са основни базови мощности в българската електроенергетика. Тяхното нормално функциониране, заедно с развитието на въгледобива, са гарант на стабилността на електроенергийната система. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на среща с ръководителите и представители на Конфедерация на труда „Подкрепа“ и Конфедерацията на независимите синдикати в България – Димитър Манолов и Пламен Димитров, съобщиха от министерството на енергетиката.

По думите на представителите на синдикалните организации пандемията от COVID-19 води до редица предизвикателства пред световните икономики, в това число и пред енергийния отрасъл.

Министър Петкова отново подчерта значението на комплекса „Марица изток“ за българската енергийна система.  

Министерството на енергетиката и КЕВР проверяват „Топлофикация – Перник“ АД

Запазването на работата на въглищните ТЕЦ в България е предвидено в Интегрирания национален план „Енергетика и климат“, стана ясно още на срещата. Съгласно плана, въглищата запазват роля в енергийния микс до 2030 г., след което следва преходен период на плавно преминаване към по-голям дял на природен газ и биомаса.

Министерството на енергетиката и Българският енергиен холдинг предприеха необходимите стъпки и съгласно изискванията на европейските регламенти, квотите емисии СО2 за 2019 г. за ТЕЦ „Марица изток 2“ бяха закупени в установените срокове – до 30 април 2020 г. – и средствата вече са преведени по партидата на Европейския регистър за търговия с квоти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама