Избраха Диана Ковачева за омбудсман

09:40, 21 май 20 / Политика 25 1645 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

 

Народното събрание избра Диана Ковачева за омбудсман. Интрига нямаше, защото тя е единственият кандидат за поста. Кандидатурата й издигнаха от ГЕРБ. Другите партии не излязоха със свои кандидати.

Диана Ковачева положи клетва пред депутатите и благодари за подкрепата и доверието. „За мен е чест, че съм четвъртият омбудсман и поемам институцията от ярки професионалисти“, заяви тя.

Справедливостта, както и истината винаги намират своя път. Омбудсманът е сред тези институции, призвани да ускоряват този процес“, коментира Ковачева. Тя изтъкна, че има амбицията да превърне институцията омбудсман от последната надежда на българите в тяхната първа реакция при нарушаване на правата им.

Снимка: БГНЕС

За“ избирането на Ковачева за омбудсман гласуваха 173- ма депутати, трима се въздържаха. Мандатът на омбудсмана е 5 години и постът може да се заема само още веднъж.

Когато омбудсман беше Мая Манолова, Диана Ковачева беше неин заместник. След като Манолова се впусна в кметската битка за София, Ковачева зае поста й.

Ковачева има опит в сферата на защита на правата на човека, била е министър на правосъдието и изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“. Дори е отличена с орден от кралица Елизабет за работата й в областта на върховенството на правото и противодействието на корупцията.

 

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Ивайла Синева 14:57, 21 май 20

Браво! Достоен избор! Достойна жена!

2 Анонимен 14:57, 21 май 20

Малко ми е безлична на мен... не вдъхва доверие, че може да решава проблемите на гражданите.

3 Венци Венци 14:58, 21 май 20

Как пък не се появи втори кандидат. Управляващите отново си правят каквото искат.

4 Енчев 14:59, 21 май 20

Браво!

5 Асето Петрова 15:01, 21 май 20

Свясна новина и свестен омбудсман! Браво...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама