Любомира Николова: Свободата на словото е под хакерска атака

15:58, 20 май 20 25 4273 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От няколко дни информационният сайт Topnovini.bg е под ударите на злонамерени хакери. За това какви са вероятните причини за атаката и кой стои зад нея БГНЕС разговаря с главния редактор Любомира Николова.

Г-жо Николова, информационният сайт Topnovini.bg стана обект на хакерска атака. С какъв мащаб е тя?

Добрата новина е, че успяхме да спрем хакерската атака преди няколко часа. Почти тридневен. От понеделник сутрин станахме нечия мишена, но към момента все още не ни е известно на кого. Като обективна медия, незаемаща позициите на едни или други политически и обществени кръгове, доста е интересен този акт. Накара ни да се замислим над доста неща. Колко страхливи са станали хората с възможности и как смятат, че с една или серия от атаки ще демотивират екипа и медията ни да преобърне начина си на работа. Напротив, получи се точно обратното. Като се опитат да ти извадят очите, ти изписват веждите, както знаете… предстои да видим.

За да бъдем „ударени“ по този начин означава, че сме доста значими с мненията, анализите и отразяването на събития с различен характер. Приказката: „По-добре на хората в устата, отколкото на хората в краката“ важи в пълния ѝ смисъл.


Снимка: CanStockPhoto

Не сме подкупни, не изпълняваме ничии поръчки, вършим си работата съвестно и отговорно. Бързи и коректни сме, спазваме всички етични норми и не спираме да привличаме читателския интерес под различни форми. С нови рубрики, видео съдържание и млад и вдъхновен екип, пълен с идеи, които ежедневно разработваме. Извадихме от скрина успешната продукция „Сблъсък“, създадохме рубриката „Важното за теб с Ники Кънчев“, която предизвика огромен интерес с качество на телевизионен формат, а за „Големите кавички“, думите са излишни. На тях може да се насладят читателите на TOPNOVINI освен на сайта ни и на аутдор кампанията из цялата страна.

Когато си съвестен и предоставяш новинарския и информационен поток на обществото, такъв какъвто е без машинации и спекулации, ставаш неудобен почти толкова, колкото и медиите, които работят с една или друга политическа или бизнес пристрастност.

Да се върнем на атаката. Тя е от вида DoS атаки (т.нар. Атаки за отказ от услуга). Хакерски атаки, целящи да направят една онлайн услуга или мрежов ресурс недостъпни за определени потребители. За съжаление Topnovini.bg стана обект на такъв тип.

Хакерските атаки срещу медии у нас се броят на пръсти

В нашия случай атаката бе по реални IP-адреси, като основните заявки към сървъра са за теглене на голям брой снимки от сайта, без никаква друга информация, което води до изчерпване на пропусквателната способност на канала за връзка с интернет.

Произходът на атаката е от България, но за съжаление точното локализиране на такъв тип атаки е почти невъзможно поради множеството устройства, които предизвикват големия обем трафик. Успешно я блокирахме чрез специален режим за атаки на платформата Cloud Flare, но за съжаление имахме проблеми с публикуване във Facebook и отчитане на реалния брой посетители в Analytics.

За първи път ли се случва? Имало ли е такива атаки в миналото?

За първи път сайтът ни е обект на атака, до момента не сме попадали под такъв обстрел, ако така мога да се изразя. Интересното е, че атака от подобен тип до момента не е осъществявана. Обикновено установените и локализирани атаки са с продължителност от няколко часа, докато тази срещу нас беше 49 часа. Също така атаките над други медии през годините показват, че са извършени от чужбина, а тази над TOPNOVINI.BG бе локализирана в България, още в първите часове. Дали премиерът Борисов ще се окаже прав, че имаме много подготвени момчета, коментар който той отправи след хакерската атака над НАП през изминалото лято, когато изтекоха данни на голяма част от българското общество.

Кой предполагате, че е нейният източник?

С конкретен източник и поръчител не може да се ангажираме, защото това означава, че ще стрелям в тъмното. Вие сте напълно наясно, че случайни неща не се случват и че всичко, рано или късно, излиза наяве и съм сигурна, че много скоро ще получим отговори на тези въпроси.

Каква е вероятната причина за атаката?

Активното отразяване и проследяване на хазартния скандал в България, на който вече 5 месеца сме свидетели, е една от темите, за която предполагаме, че може да е подразнила някого. Също така рубриката „Големите кавички“, която разработваме и предизвиква голям интерес и е възможно някоя от личностите, която е залегнала в нея да е подтикнала някого към този вид действия. Да не забравяме, че Слави Ангелов беше поръчан на привърженици на Левски, така че и това остава като опция. Протестът от изминалата седмица не беше отразен на живо от голяма част от медиите, а ние бяхме там, това също е вариант за случилото се.


Снимка: CanStokPhoto

Атака срещу свободата на словото ли е това?

Единственото сигурно нещо е това. Няма друга логична причина. През последните 6 месеца темата с посегателството над българската журналистика става все по-актуална и TOPNOVINI.BG вече е част от това. Началото беше поставено с опита за отстраняване на журналистката и съдебен репортер Силвия Великова от БНР и замлъкването на радиото на 13 септември. След това последваха редица уволнения в различни големи медии на журналисти с дългогодишен опит под нелеп претекст. Да не забравяме и жестоко пребитият разследващ журналист и главен редактор на „168 часа“ Слави Ангелов, чиито биячи бяха установени и поне този случай не беше заметен под килима, а дори напротив. Под ръководството на главния прокурор Иван Гешев и на главния секретар на МВР Ивайло Иванов спец операцията показа лицата на нападателите. Ако си спомняте изказването на главния прокурор тогава беше: „Посегателството върху журналист е атентат срещу държавата“, което накара много хора да се замислят, но както се забелязва явно не всички.

Истината за съжаление е, че свободата на словото става все по-затисната в ъгъла и опитите за запушване на устата на журналистите стои на дневен ред. Коментарите като, този че всяка медия си има политика звучат по-скоро оправдателни, защото на всички ни са ясни фигурите, които седят зад определените медии.

Докато си затваряме очите и обслужваме едни или други интереси общата картина ще е такава… отстранени или пребити журналисти, хакнати сайтове и промяната към по-добро със сигурност няма да е налице.


Снимка: CanStockPhoto

Колеги от други медии показаха ли съпричастност?

Вие от Агенция БГНЕС сте първите, които се свързахте с нас и показахте колегиалност. Никоя друга медия не го направи, което е странно, тъй като до този момент TOPNOVINI.BG винаги е бил съпричастен по всякакъв начин с колегите си от другите медии. Отразявахме коректно всички процеси и направихме така, че несправедливостите, на които сме свидетели да достигнат до по-голям обществен кръг и да се изправим срещу тях заедно.  Когато „твоите“ не са с теб е много по-трудно, но не невъзможно. Благодаря ви, че вие го направихте. Благодаря и на целия екип на TOPNOVINI.BG за ежедневните усилия, упоритост и професионализъм, които показват.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Iskrata 18:49, 20 май 20

Браво момиче, на теб и целия ви екип! Респект!

2 Деан Каменов 23:37, 20 май 20

Да се замислим над думите и силата на словото.

3 Божинката Божинката 23:38, 20 май 20

Тъй кат стани, все тъй става.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама