Съветът на ЕС отпуска 3 млрд. евро на 10 държави за борба с пандемията

16:15, 20 май 20 / Свят 25 1189 Шрифт:
Редактор:

Съветът на ЕС ще отпусне кредитна помощ в размер на 3 милиарда евро за 10 държави и територии за борба с икономическите последици от пандемията от коронавирус. Това се посочва в изявление, разпространено в Брюксел и цитирано от ТАСС, съобщава БГНЕС.

„Съветът на ЕС подкрепи предложенията на Европейската комисия за предоставяне на до 3 милиарда евро макрофинансова помощ на 10 държави в рамките на програми за разширяване и съседство, за да им помогне да преодолеят икономическите последици от пандемията от коронавирус“, се казва в изявлението.

„Финансовата помощ ще се предоставя под формата на заеми при много благоприятни условия. Средствата ще бъдат достъпни в рамките на 12 месеца и ще бъдат изплатени на два транша, като максималният срок за погасяване на заема е 15 години."

ЕК отпуска нови 122 млн. евро за научни изследвания в борбата срещу COVID-19

От тези пари най-много ще получи Украйна - 1,2 милиарда евро, Тунис ще получи 600 милиона евро, Босна и Херцеговина - 250 милиона евро, Йордания - 200 милиона евро, Албания - 180 милиона евро, Северна Македония - 160 милиона евро, Грузия - €150 милиона, Молдова и Косово - 100 милиона евро всяка, Черна гора - 60 милиона евро.

Тези пари са част от пакета за помощ в размер на 15 милиарда евро за страните от Източното и Южното партньорство - държави в Африка, Балканите и Източна Европа - одобрен от Европейската комисия на 8 април.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама