България остава под наблюдение на ЕК заради съдебната реформа и борбата с корупцията

18:28, 20 май 20 25 1862 Шрифт:
Редактор:

 Новата Европейска комисия официално обяви, че съдебната реформа и борбата с корупцията у нас остават под наблюдението на Брюксел. Решението дойде изненадващо, след като управляващите у нас и предният състав на ЕК, с Жан-Клод Юнкер начело, твърдяха, че вече сме изпълнили всички изисквания, за да не бъдем обект на мониторинг.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше приложен при влизането на България и Румъния в ЕС с мотива, че съдебните системи на двете страни все още не са достигнали европейските нива на ефективност, особено в борбата с корупцията по високите етажи на властта, съобщава bTV.

През годините редовните доклади от Брюксел посочваха някои от основните проблеми пред правосъдието у нас, но освен това и властта, без значение от своя цвят и конфигурация, твърдеше, че наблюдението се използва за вътрешнополитически цели у нас.

В общините има повече корупция, отколкото в централните органи 

В препоръките към България за Пролетния семестър ЕК сега отбелязва, че страната ни е постигнала напредък и е изпълнила ангажиментите си при приемането в съюза. Но: „За да се изгради обществено доверие обаче, е необходимо постигането на стабилни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури“.

Именно заради това и „Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“.

  

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама