Проверяват строежа на небостъргач в София

12:01, 22 май 20 / София 25 944 Цветилена Симеонова
Снимка: CanStockPhoto

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на ДНСК да извърши незабавна проверка на законността на строежа на небостъргач „I Tower” в центъра на град София. ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж, съобщиха от прокуратурата.

Законодателят е определил категориите строежи в зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация. Съгласно чл. 137, ал.1, т.3, б. „в“ от Закона за устройство на територията /ЗУТ/- трета категория са жилищни и смесени сгради с високо застрояване; сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгърната застроена площ над 5000 кв. м. или с капацитет от 200 до 1000 места за посетители. В чл. 137, ал.1, т.2, б. „д“ от ЗУТ се посочва, че втора категория са сгради и съоръжения за обществено обслужване с капацитет над 1000 места за посетители.

Проверката е от компетентността й и ДНСК следва да установи дали строежът се изпълнява въз основа на разрешение за строеж, което има правно действие. ВАП изиска и от Главния архитект на Столична община материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж.

Резултатите от проверката следва максимално бързо да се представят на ВАП с обобщен доклад, като се отразят направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове.

7 коментара
Анонимен 12:12, 22 май 20

Редно е.

Димитър М. 12:13, 22 май 20

Самата идея за небостъргач в София звучи безумно...

Наталия 12:14, 22 май 20

Съсипаха красивата ни столица с тези "небостъргачи" и "модерни" сгради, които изникнаха тук и там... въобще н еотговарят на останалата ни архитектура в центъра.

Валя 12:14, 22 май 20

Не съм очаквала, че има толкова задръстени хора... разчупете се и мислете поне млако по-модерно.. докога ще си стоим в комунизма?

Симеона 12:15, 22 май 20

Интересно какво ще открият... дано не потулят случая.

Паунов 12:16, 22 май 20

Дали и там няма да изникне някоя "тераса" ?

Ивомир 12:16, 22 май 20

Паунов, за тераса не знам, ама интересни имена зад проекта 100% ще се появят...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!