Изкуствено око вижда по-добре от човешкото

14:15, 22 май 20 / Култура 25 1289 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

Изследователи от Хонконг са създали машина, имитираща структурата на човешкото око. Устройството е по-чувствително към светлината и същевременно има по-бърза реакция от истинската очна ябълка, предава Technews. Очаква се в бъдеще изкуственото око да се ползва за възстановяване на засегнато зрение при хората и при хуманоидните роботи.

Най-важната част от изкуственото око е една алуминиева мембрана, която е покрита с миниатюрни сензори от фоточувствителен минерал, известен като перовскит. Той изпълнява същата функция като ретината на човешкото око, покрита със светлочувствителни клетки. Мембраната е разположена на гърба на изкуствения орган за зрение и получава светлината, която преминава през лещата в предната част на окото.

От изкуствената ретина излизат проводници с дебелина от 20 до 100 микрона, които изпращат информация от сензорите към компютър – точно както клетките в окото, чувствителни към светлина, изпращат данни в мозъка. Докато човешкото око реагира на светлина за 40-150 милисекунди, изкуственото око реагира на промените за 30-40 милисекунди.

Освен това окото, създадено от китайски инженери, вижда света с по-висока разделителна способност, защото на „ретината” му има 460 милиона сензора за светлина на квадратен сантиметър. За сравнение, ретината на човешкото око има само 10 милиона фоточувствителни клетки на квадратен сантиметър.

Изкуственото око е по-лошо от истинското само по отношение на ъгъла на гледане – докато човешкото око има обхват от 150 градуса, неговият изкуствен аналог вижда само на 100 градуса. Все пак изкуственото око е по-добро от плоските сензори за изображения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама