Банята в Банкя ще е готова след няколко месеца

15:22, 22 май 20 / София 25 4078 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Град Банкя е известен като балнеологичен център с уникален състав на въздуха и лековита и подходяща за консумация минерална вода. След няколко месеца трябва да приключи ремонтът и реставрацията на Минералната баня в Банкя и всички са развълнувани от шанса перлата на града ни да заработи по предназначение. Това коментира общинският съветник Анна Стойкова и зам.-председател на комисията по екология.  Тя сподели, че в тази посока се работи от 2011 г. съвместно с кмета на район „Банкя“ Рангел Марков.

Върнаха блясъка на Банята в Банкя

Снимка: БГНЕС

Анна Стойкова опроверга неверни твърдения, че частен инвеститор е реставрирал банята. Ето и фактите:

1. Решение № 181 / 15.04.2010 г на СОС - съгласие на СОС за безвъзмездно придобиване от Столична община правото на собственост върху Голяма балнеолечебница , находяща се в УПИ І – за парк, кв. 82, 84, гр. Банкя.

2. Предоставяне на Балнеолечебницата за управление от район „Банкя“ – Заповед № РД 46 – 11 / 17.10.2011 г на Кмет на Столична община.

Снимка: БГНЕС

3. Промяна от частна в публична общинска собственост сградата на Минералната баня и УПИ І -предназначен за обществено обслужване, кв. 104з, м. Тенев баир гр. Банкя и даване на предварително съгласие за предоставяне на концесия за строителство на Градски балнеоложки комплекс на гр. Банкя – реконструкция, консервация, реставрация и социализация на Централната минерална баня Банкя и строителство на Балнеоложки хотел в гр. Банкя – Решение № 459 /24.07.2014 г на СОС.

4. Открита процедура за предоставяне на концесия за строителство на Градски балнеоложки комплекс на гр. Банкя – реконструкция, консервация, реставрация и социализация на Централната минерална баня Банкя и строителство на Балнеоложки хотел в гр. Банкя – Решение № 250 /14.05.2015 г на Столичен общински съвет (след удължаване на срока на процедурата, кандидати не се явиха).

5. Със средствата в размер на 9 738 000 лв. (девет милиона седемстотин тридесет и осем хиляди лева) с ДДС, придобити от правото на строеж на Балнеоложкия хотел, заплатени от ПОД „Алианц“, район „Банкя“ проведе обществена поръчка за проектиране, консервация, реставрация и социализация на Централната минерална Баня Банкя, като проектът е съгласуван на фаза идеен и работен проект с НИНКН.

Снимка: БГНЕС

6. Проведена е открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Проектиране, консервация, реставрация и социализация на Централна минерална баня „Банкя“ в УПИ I, кв. 82, по плана на гр. Банкя, Столична община“, открита с Решение № РД 09-244 от 25.09.2017 и на основание чл. 112 от ЗОП.

7. На 05.12.2017 г. е сключен договор за строителство с № РД 56-82 между Столична община район „Банкя“ и „Консорциум Банкя 2020“ ДЗЗД.

Крайният срок за предаване на обекта е през септември 2020 г. „Затова е особено важно да намерим добър стопанин за управление на банята и тя да възвърне блясъка си и да заработи като успешен балнео- и спа център“, сподели още тя.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 16:43, 22 май 20

А в Горна баня кога???

2 горд банкялия Бочкомир 12:00, 12 авг 21

Консорциум Банкя :) Стреза, Янко Шумков :) ГЕРП казионни строители :) Песента за Банкя, депутатът Будинов, минерална култура, Банкя, Банкя, въздухът ме гали неизбежно...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама