Борисов: Няма напрежение между мен и Горанов

12:15, 24 май 20 / Политика 25 3227 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова
 ДДС за книгите ще бъде намален от 1 юли. Това обяви премиерът Бойко Борисов във Велинград, където премиерът посети местни училища.
 
"ДДС за книгите ще бъде намалено когато предложените промени за това минат на второ четене в Народното събрание", уточни премиерът и поздрави всички учители, просветители и българи по случай Деня на славянската писменост и култура.
 
"Намаляването на ДДС върху книгите ще ги направи по-атрактивни за читателите. По принцип намаляването на този данък увеличава рентабилността на съответното производство. Така че в конкретния случай това е един от двата варианта - или да намалят цените на книгите и да ги направят по-достъпни, или да направят производството или издателството по-рентабилни", допълни финансовият министър Горанов.
 
"Аз също като Горанов съм убеден, че пипането на ДДС е грешка. Нямам колебания и когато Горанов и Менда Стоянова ми казаха, аз им отвърнах, че мога да поема тази политическа отговорност, защото е ресторантите бяха ударени най-много от кризата и това е молба на огромен бранш с близо 300 000 служители", аргументира се премиерът.

По думите му Горанов го помилил само да не го кара да се радва и да се усмихва от това решение. Борисов обаче бе категоричен, че няма напрежение в кабинета и в отношенията му с Горанов.

Финансовият министър обясни, че разбира позицията на Борисов, тъй като не може само ГЕРБ да мисли за бюджета и винаги да планира години напред и затова да има толкова рестриктивна финансова политика.

"Ще има последици за бюджета, които вероятно ще рефлектират на други данъци, но по тази тема предстои да се види какви са последиците от кризата", отчете Горанов. Той даде да се разбере, че ако се загубят приходите от ДДС, то ще се "опре" до преките данъци и до промени в цялата данъчна система. По думите му има риск да възникнат дебати за свалянето на ДДС и за други сектори.

Спред Горанов нашата данъчна система работи добре, а ДДС-то носи големи приходи в бюджета. Отказвайки се от тях, всъщност сме се отказвали да разпределяме пари за други сфери - като училища например.

 
Напишете коментар
Коментари: 3
1 Лили 09:49, 24 май 20

То пък и завръщането на Мая е една новина... няма що

2 Стилиян Хубчев 09:49, 24 май 20

Бойко няма почивка - няма делник, няма празник, все е в джипа.

3 Георги Врабев 09:50, 24 май 20

Честит празник, г-н премиер!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама