Кучета могат да надушват COVID-19

18:46, 24 май 20 25 3779 Шрифт:
Редактор:

Експеримент, проведен във Финландия, показва, че кучета могат да бъдат обучени да откриват COVID-19. Така в бъдеще тези животни могат да бъдат използвани за откриване на заразени в домове за възрастни хора и по летищата, съобщава  "Дойче веле".

В пилотно изследване на Хелзинкския университет кучета, обучавани за помощници при медицинска диагностика, само за няколко седмици са се научили да различават, по миризмата на урината, пациентите с COVID-19 от здравите участници в експеримента.

Учени: Хидроксихлорохинът е опасен

"Останахме приятно изненадани колко бързо кучетата се научиха да различават новата миризма", казва Анна Хийлм-Бьоркман, доцентка във Ветеринарномедицинския факултет на Хелзинкския университет. Кучетата идентифицират миризмата с точност, близка до тази на PCR-тестовете, добавя тя.

Обещаващите резултати от Финландия ще послужат и на други екипи, които тренират кучета-търсачи да се включат в борбата с COVID-19.

Все още не е ясно коя субстанция в урината помага на животните да разпознаят наличието на COVID-19. Вирусът поразява не само белите дробове, но и кръвоносните съдове, бъбреците и други органи. Вероятно по този начин се променя и миризмат

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама