Данчо от Balkan Barber: Бръснар, мечтател и ентусиаст по душа

10:00, 26 май 20 / София 25 5590 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Позитивен ентусиаст по душа. Обича да бъде вдъхновяван. Определя се за най-добрия бръснар в столицата. Срещаме ви с младия фризьор Йордан Александров, основател на Balkan Barber.

Снимка: Йордан Александров 

Като малък Данчо мечтаел да стане актьор. Баща му го отказва, казал му, че „няма да го храни“ и трябва да има сериозна професия. Сега е доволен, че е послушал баща си и е усвоил занаят.

Йордан започва да се занимава с бръснарство преди 10 години. Заминава на специализация в Турция, след това в Лондон. Връщайки се от чужбина създава Balkan Barber. Споделя, че не е бил готов да има собствено място, но така се е наложило.

Снимка: Йордан Александров 

Салонът му на ул. „Преспа“ работи от две години. Посетители му се радват на уют и професионализъм. Първият етаж е приспособен за масажи и отпускащи процедури. На втория се извършват бръснарските услуги. Последният е предназначен за дамите. В салона се слуша само щастлива музика. Грамофонът унася клиентите с бавното въртене на плочите. Много често в бръснарницата идват хора, които просто пият по кафе или чай и разменят по някоя приказка.

Снимка: Йордан Александров 

Според Данчо добрият бръснар е постоянен, няма его, може да изслушва без да съди. Голяма част от клиентите му са мъже, за които казва, че разговарят за смислени неща. „Една жена идва на фризьор, за да й кажеш, че е хубава, а мъжът няма нужда от много говорене. С мъжете се говори по-малко, но истински“, коментира фризьорът. Той съветва клиентите си сами да решават как да изглеждат, а не да се съобразяват с жените, мъжете или бабите си.

Снимка: Йордан Александров 

Данчо си служи със специфични оръдия на труда. Ножицата си (японска изработка) я е чакал повече от 6 месеца. Правена е по негов дизайн, с мерките на ръката му. За визията му се грижат неговите колеги, които се учат да подстригват на косата и брадата му. 

Снимка: Йордан Александров 

Най-невероятното нещо за Йордан е да подстригва в природата, където няма огледало, предразсъдъци и задръжки. Преди години посещава фестивал в село Горна Бела Речка в Северозападна България. Оттогава всяка година ходи там и подстригва на поляни, до реки и планини.

Снимка: Йордан Александров 

Работи по 12-14 часа дневно. В почивното си време спи. Чувства се полезен и на мястото си. Много често се зарежда от енергията на клиентите. Гордее се от хората, които избират неговото място - Balkan Barber.

 

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Мари-Ан 10:14, 26 май 20

Уникална статия, много красиви снимки и интересна информация!! Браво!

2 Силвия 10:23, 26 май 20

Когато работиш със мерак и страст си личи! Браво на момчето и успех!

3 Анонимен 10:37, 26 май 20

Голям симпатяга и професионалист.

4 Анонимен 12:04, 26 май 20

Страхотен е !
Факт

5 Анонимен 22:00, 27 май 20

Данчо е най-добрият.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама