Огнян Ценков: Напускам ГЕРБ, ще е чест, да съм част от партията на Цветан Цветанов

17:10, 26 май 20 / Политика 25 5382 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Получи се предателство към мен след един успешен мандат, призна огорчен Огнян Ценков

В продължение на десет години бях член на ПП ГЕРБ. За това време имах възможността да се срещна и работя със силни и достойни хора. Благодаря на всички тях за общата ни работа и дейност. На 21 април, заедно с моя колега Калин Каменов, подадох заявление за прекратяване на членството ми в ГЕРБ. Това написа бившият кмет на Видин Огнян Ценков в профила си в социалната мрежа фейсбук.

Бившият кмет на Видин Огнян Ценков напуска ПП ГЕРБ

„Не смятам това за сензация, нито за действие, което е в дневния ред на видинската общественост. Намираме се в труден момент, в който областта ни е едно от огнищата на корона вирус в страната, а състоянието и бъдещето на единствената ни областна болница е изключително тревожно“, пише още той.

Караянчева шикалкави за напускането на 50 членове на ГЕРБ

По думите му през целия си живот е отстоявал принципите си и е оставал верен на себе си.

„Това ми е носило и позитиви, и негативи. Но никога не съм се страхувал да защитавам позиции и да се боря за възгледите си. Напускам партия ГЕРБ, защото не приемам политиката и действията на местните представители и ръководители на партията както за развитието на община Видин, така и за развитието на партията на местно ниво. В Общинския съвет във Видин аз и колегите ми Калин Каменов и Венци Пасков ще продължим да подкрепяме добрите и градивни решения за Общината и ще се противопоставяме на всичко, което е в ущърб на видинските граждани. Благодаря ви!“

Ето и блиц с огорчения екс кмет на Видин, от което разбираме какво се случва в управляващата партия:

Защо напуснахте партията?

 Аз си подадох заявлението за напускане на ГЕРБ още преди два месеца. Не мога да кажа колко точно още членове напускат структурата на партията, но за мен по-важни са причините за това, защото мисля, че този процес тепърва започва. Една от основните причини е несъгласие с политиките на областното ръководство както в партиен аспект, така и във връзка с развитието на община Видин. Случи се едно недопустимо предателство, което аз изобщо не очаквах, че може да се случи спрямо мен като кандидат за кмет на Видин, след като имахме един успешен мандат. Защитихме авторитета на политическа партия ГЕРБ и хората във Видин повярваха, че именно с ГЕРБ ще се развият нещата. Гласуваха активно и на европейските избори, и на предсрочните национални избори. За местните избори за ГЕРБ работиха хора, които не са партийни членове, защото повярваха, че това е правилната кауза. И в крайна сметка на кметския вот се получи предателството, което доведе до загубването на спечелени избори.

Искате да кажете, че хора от местното ръководство на ГЕРБ са работили срещу вашата кандидатура за втори мандат за кмет?

При нас идваха граждани и ни подаваха сигнали, че областният координатор Владимир Тошев работи срещу моята кандидатура, привиква хора и ги убеждава да не гласуват за мен, а за д-р Цветан Ценков. Впоследствие имаше сигнали и за други членове на общинското ръководство на ГЕРБ във Видин. Аз разговарях с тях, но те отричаха. В крайна сметка обаче, когато след изборите се проведе изборът за председател на общинския съвет, където аз бях кандидат от групата на ГЕРБ, получих само седем гласа от общо 12 общински съветници. Не сме съгласни с политиката на партията за развитието на общината и защото в медиите се тиражира намерение в общинския съвет да бъдат обединени общинските съветници от ГЕРБ и от коалиция СДС.

На последните местни избори ние бяхме противници. Хората, които гласуваха за различните листи в изборите и за различните мажоритарни кандидати за кметове, ни подкрепиха заради нашата платформа. Така че няма как в общинския съвет да се обединят съветниците от двете формации. Това най-малкото е подмяна на вота на избирателя.

Как ще продължите да работите в общинския съвет?

От общо 12-те общински съветници от ГЕРБ, които са най-голямата група във видинския общински съвет, трима не сме съгласни с това обединение между групите на ГЕРБ и коалиция СДС и напускаме. Освен мен това са още колегите Калин Каменов и Венци Пасков. Двамата с Калин Каменов сме членове на ГЕРБ и напускаме партията, а Венци Пасков не е член на ГЕРБ, а от гражданската квота. Ще сформираме група в общинския съвет, защото съгласно правилника имаме право на това, както и да излъчим зам.-председател на общинския съвет.

Казвате, че сте недоволни от политиката на местното ръководство на ГЕРБ. А какво е отношението ви към политиката на централното ръководство на партията?

Политиката на местното ръководство се определя от централното и в този смисъл имаме и към тях възражения. Първо по време на предизборната кампания ние информирахме ръководството на партията и очаквахме да бъдат спрени действията срещу нас. Това ни беше обещано от ръководството, но то не се случи. Очаквахме да има някаква справедливост, защото имахме и други срещи на централно ниво. Но това не се случи. Най-лошото е, че много хора пострадаха. Сегашният кмет на Видин, въпреки че беше опонент на ГЕРБ на изборите, впоследствие беше припознат като кмет на ГЕРБ при представянето на кметовете на партията, което ръководството направи след местните избори в София. Той влезе в реваншизъм спрямо общински служители и кметски наместници, които бяха работили за каузата ГЕРБ. Тези хора бяха тормозени и си загубиха работата. Като по думите на общинските служители при тяхното освобождаване им е било казвано, че това е по настояване на Владимир Тошев, който бил изготвил списък. Беше сменена областната управителка Албена Георгиева с човек, който няма нищо общо с ГЕРБ. Ние считаме, че това е нарушение на устава, защото там са разписани процедурите за издигане на кандидати за изборни длъжности.

Срещали ли сте се с централното ръководство на ГЕРБ, преди да решите да напуснете партията?

На 6 декември имахме среща с изпълнителната комисия на ГЕРБ. С мен бяха още 11 души, които потвърдиха това, което казах дотук. На нея присъства и областният координатор Владимир Тошев. Тогава ни беше съобщено, че той ще бъде отстранен, но впоследствие това не се случи.

 Според г-н Тошев вие напускате партията, за да участвате в нов политически проект. Това така ли е?

Предполагам, че сега се правят подобни изявления не само от него, а и от други хора, за да се опитат по всякакъв начин да ни изкарат виновни за нещо преднамерено с цел да спасят себе си и за пореден път да
оцелеят. Четох в медиите какви ли не твърдения по мой адрес – че съм щял да правя партия с Цветан
Цветанов и дори с Михаил Миков. Аз уважавам и двамата. С г-н Миков имам добри отношения, въпреки
че е от БСП, като видинчанин и като загрижени за Видин, защото съвсем отговорно мога да кажа, че г-н Миков като бивш народен представител от този край е направил нещо за града. Например като
председател на парламента той включи Видин в градовете ниво 2 и благодарение на това ние
реализираме проекти за 38 млн. лв. по оперативна програма „Региони в растеж“.

С г-н Цветанов сме имали добри отношения в качеството му на организатор на ГЕРБ. Той винаги е
проявявал внимание и уважение към нашия регион. Цялостната подкрепа морална и финансова през моя мандат като кмет на Видин беше с неговото съдействие. Имал съм няколко разговора с г-н Цветанов и бях поканен на събитие на неговия Евроатлантически център за сигурност в началото на март в София. Очаквам г-н Цветанов да дойде във Видин във връзка с планирано събитие в тази насока. Познавайки г-н Цветанов и наблюдавайки ситуацията в момента в страната, ако той евентуално реши да създаде някакъв нов политически проект и аз бъда поканен, за мен ще бъде чест да участвам в такъв проект.


След като си подадохте молбата за напускане и след като и други членове на ГЕРБ-Видин
направиха същото, някой от ръководството на ГЕРБ свърза ли се в вас и поиска ли да разговаря с вас?

Не. От медиите искаха интервюта, но от ръководството – не.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама