Богородично шествие в Полша бе прекратено за първи път от над 360 г. заради пандемията

18:15, 26 май 20 / Свят 25 2035 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Богородично шествие до манастира в Ясна Гура, който е най-голямата католическа светиня в Полша, бе прекратено днес за пръв път в над 360-годишната му история заради неспазване на ограниченията за масови събирания, въведени заради пандемията от новия коронавирус, предаде „24 часа“.

Това беше 365-ото издание на традиционното богородично шествие между Лович и град Ченстоховова, където се намира Ясногурският манастир. Първото шествие се е състояло през 1656 г. Досега нито бурната история на Полша, нито дори двете световни войни не бяха спирали местните католици, които са мнозинство в полското население, да го организират.

Неколкостотин поклонници бяха тръгнали вчера от централния град Лович, на 200 км от Ясногурския манастир. Те бяха предупредени на няколко пъти от полицията и в крайна сметка се отказаха от поклонението днес по решение на свещеника, който организира шествието.

"Вчера полицията ни заведе на голям паркинг. Избягахме през полето, но после ни спряха на пътя", разказа за сайта Lowiczanin.info една от участничките в шествието Алиция Климкевич.

Организаторът на шествието отец Владислав Фрелек обяви, че утре всички се прибират в къщи.

"Има забрана и това е", каза той за местното радио "Виктория".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама