„Български пощи“ поема разпространението на вестници за срок от 10 години

12:24, 27 май 20 25 1509 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителството възложи на „Български пощи“ ЕАД да разпространяваа периодични печатни издания на територията на цялата страна за срок от 10 години.

"Български пощи" пред TOPNOVINI: Готови сме да разпространяваме печатни издания

Мярката е насочена към насърчаване на плурализма на печата и на свободата на словото. Възлагането на услугата по никакъв начин не възпрепятства конкуренцията и не отнема възможността всеки стопански субект да се договаря свободно с издателите или крайни пунктове за разпространение, съобщават от правителствената пресслужба.

От там посочват, че „Български пощи“ ЕАД гарантира параметри на качество, свързани с равнопоставен достъп, навременно доставяне, разпространение на територията на цялата страна. Дружеството осигурява равнопоставеност и достъпност при ценообразуването за всички участници под формата на отстъпка от съответната корична цена: за издатели - 25%; за търговци на едро - 35%; за търговци на дребно - 15%; за доставка на абонамент - 30% от каталожната цена на съответното издание.

Снимка: БГНЕС

Одобрени са също така допълнителни разходи по бюджета на министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията, които ще бъдат насочени разпространението на периодичните издания от „Български пощи“ ЕАД.

„Български пощи“ търси частна фирма за разпространение на вестници срещу 60 млн. лв.

Припомняме, че от 1 март „Български пощи“ пое разпространяването на печатните издания,  след като обектите на „Лафка“ бяха затворени след спада в приходите заради забраната на частните лотарии. Малко след това дружеството обяви обществена поръчка, с която да възложи на частна фирма разпространението на печата. единственият кандидат "ВИП Секюрити" спечели поръчката и ще разпространява периодичните издания в страната за срок от 4 години срещу 60 млн. лв. без ДДС.

Още в края на миналата година държавата обяви готовност да се включи в разпространението на печата, след като Бойко Борисов заяви, че ще изземе дейността от частните компании. Повод за това станаха критиките на „Репортери без граници“ към България, че ограничава свободата на словото в условията на частен разпространителски монопол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама