БАН осъди подмяната на факти в руска изложба за 24 май

16:55, 27 май 20 25 1973 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българската академия на науките определи като недопустима подмяна на исторически и езикови факти в изложбата на Руския културно-информационен център в София по повод 24 май, в която светите братя Кирил и Методий са представени като „реформатори на славянската азбука“, „създатели на църковнославянския език“ и „първи разпространители на грамотността и просветата в Русия“.

СБЛЪСЪК: Посегна ли Москва на светите братя Кирил и Методий?

От БАН изразяват „недоумение от подмяната на историческите и езиковите факти, които са азбучно известни на цялата непредубедена славистика по света, в това число и на руската“.

Опитът да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело със странните твърдения, че светите братя са създали църковнославянския език и са разпространили просветата в Русия, е недопустимо изопачаване на историческата и научната истина, най-малкото поради факта, че църковнославянският е руска редакция на старобългарския език от 17 век, а братята Кирил и Методий никога не са стъпвали където и да било по руските земи“, посочват от БАН.

От академията определят като „особено странно“ и твърдението, че светите братя са „реформатори на славянската азбука“, когато е световноизвестно, че те са създатели на глаголицата, спасена от българските царе Борис І и Симеон!

„На най-светлия български празник изложба на приятелска страна като Русия би трябвало, въздавайки почит към светите братя, да отчете безспорния български принос за световната културна история и ролята на старобългарския език като трети свещен език на Европа“, пише още в становището на Българската академия на науките.

Снимка: БГНЕС

Външният министър Екатерина Захариева обяви днес в парламента, че изцяло подкрепя позицията на Българската академия на науките (БАН) и на редица български учени, които се изказаха по тази тема.

„Ще реагираме чрез Министерство на културата. Това е нашето предложение – да изпратим позициите на учените до културния център, организирал тази изложба. Ако целта е била да се провокира „реплика-дуплика“, няма да мине“, коментира Захариева, цитирана от БГНЕС.

„Министерството на външните работи винаги е реагирало тогава, когато считаме, че трябва да го направим. Спомняте си, че имахме реакция миналата година по отношение на една изложба“, припомни още тя. 

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 15:38, 27 май 20

Тия пък от БАН нямат ли си по-смислени занимания?

2 Анонимен 15:39, 27 май 20

Македонците искат да ни вземат едните, руснаците - другите... Какво ще ни остане? ....

3 Анонимен 15:40, 27 май 20

Естествено, че е недопустимо. Ама ще се правят "недопустими" неща, докато си мълчим и им позволяваме!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама