Очаква се от 15 юни да се възстанови движението в ЕС

16:23, 27 май 20 / Политика 25 1816 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Имам надежда и очакване, координирано, съобразено със спецификата на всяка една от държавите, от 15 юни да се възстанови нормалното движение в рамките на Европейския съюз и със съседни държави, които са със сходен епидемиологичен риск. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от БГНЕС.

Дори и да се възстанови и облекчи придвижването, всичко това ще става със спазване на социална дистанция, изисквания в самолетите, хотелите и всички изисквания, които всяка страна ще запази почти през цялото лято“, подчерта Захариева.

Гърция сваля карантината за туристи от 15 юни

Тя подчерта, че външно министерство запазва препоръката си към българските граждани да пътуват само в краен случай.

„Европа вече не е в центъра на кризата, както беше преди около 3 седмици. Сега има континенти, които са много по-тежко засегнати. Неслучайно Европейската комисия излезе с 4 комуникации, с препоръки към страните-членки за поетапно възстановяване и излизане от тежките мерки, които всяка държава взе. Една от целите е възстановяване на свободния общ пазар – едно от най-важните достижения на Европейския съюз, но това трябва да става плавно, отговорно и при премерен риск. Ще припомня, че по инициатива на българския премиер започнахме разговори със сходен епидемиологичен риск – Гърция, Румъния, Сърбия. Имаме си такъв четиристранен формат, това беше причината. Наблюдаваме внимателно процесите. С Република Северна Македония, за пограничните работници също сме в контакт“, обясни още Захариева.

Ангелкова: Водят се интензивни разговори за възобновяване на чартърите от 15 юни

Във връзка с плана на ЕС за преодоляване на икономическите последици от кризата с COVID-19 външният министър коментира: „План за възстановяване е нужен възможно най-скоро. Не са тайна споровете между тези, които искат повече грантове и заеми. Очакваме предложението на Комисията. За нас е важно да има равен достъп до всички държави и критерият да не е само броят на заразените и починалите, защото, в крайна сметка, всички икономики пострадаха“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама